Slováci na hranicích kontrolují auta, jestli z Česka nevezou alkohol

Bratislava - Slovenské obchody a restaurace zareagovaly na včerejší zákaz prodeje českého alkoholu okamžitě, na hranicích s Českem jsou dokonce kontroly. Policisté a celníci prohledávají auta a pátrají po tvrdém alkoholu. Mimořádné opatření přestane podle slovenské vlády platit až v okamžiku, kdy padne zákaz dovozu a prodeje českých lihovin.

Slovenská policie kontroluje dodržování zákazu dovozu alkoholu na Slovensko z Česka přímo na hraničních přechodech. Společně s celní správou prohledávají policisté i osobní automobily. 

Úřady zákaz vydaly, když zjistily, že obchodníci převezli své neprodejné zásoby z České republiky na Slovensko. „Některé velké řetězce připravují velké výprodeje právě českého alkoholu. Takže z tohoto důvodu musíme okamžitě zasáhnout,“ zdůvodnil rozhodnutí ministr zemědělství Lubomír Jahnátek. 

V úterý před pátou hodinou odpoledne tak láhve s alkoholem vyrobeným v České republice zmizely na Slovensku z nabídky. „Určitě se nás to dotkne. Ale lidé si nějakou cestičku najdou. Dají si jiný alkohol - slovenský nebo zahraniční,“ říká barman Marcel.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)