Při náletu v syrské provincii Rakka údajně přes sto obětí

Haag - Při náletu syrské armády v provincii Rakka zahynulo dle opozice nejméně 54 lidí. Úder zasáhl čerpací stanici. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. AFP ale hovoří až o 110 mrtvých a zraněných při explozi v oblasti. Útok se odehrál v lokalitě Ajn Isna. V Aleppu a Damašku zatím pokračují ostré boje mezi povstalci a syrskou armádou. U Damašku se podle syrské televize zřítil armádní vrtulník. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že stroj sestřelili opoziční bojovníci.

Podle ředitele opoziční exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) svědci v místech spatřili nejméně 30 těl a 83 zraněných. Nepotvrzené zprávy ale konstatují více než 50 mrtvých, sdělil šéf OSDH agentuře AFP. O nejméně 54 obětech hovořila s odvoláním na syrské aktivisty i agentura Reuters. 

Podle místního bojovníka čerpací stanici v severosyrské provincii Rakka zasáhl bojový letoun. Šlo prý o jediné funkční zařízení toho druhu v oblasti. Na videozáznamu, který zveřejnili aktivisté a jenž prý pochází z Rakky, byl vidět černý dým stoupající z trosek čerpací stanice a místní lidi prozkoumávající místo incidentu. Letadla údajně shodila improvizované barelové bomby na asi 200 Syřanů a kolonu vozidel.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/STR

O nových způsobech, jak izolovat režim syrského prezidenta Bašára Asada, na setkání v Haagu jednali členové skupiny nazývané Přátelé Sýrie, která podporuje syrskou opozici. K 60členné koalici zahrnující USA, Evropskou unii a Ligu arabských států se přidalo 12 dalších zemí, které slíbily zablokovat syrské finanční transakce a uplatňovat zákaz cestování pro přední představitele syrského režimu.    

Finanční experti zástupcům členských států uskupení pomohli nahlédnout, jak Sýrie může v současné době obcházet stávající sankce, které zahrnují ropné a zbrojní embargo, finanční restrikce nebo zákazy cestování pro vybrané syrské činitele.

Přátelé Sýrie apelovali na Radu bezpečnosti OSN, aby Sýrii zbavila „zdrojů“, které potřebuje k pokračování konfliktu. Uskupení v závěrečném prohlášení vyzvalo k dodržování sankcí banky a společnosti v těch zemích, jejichž vlády nejsou členem tohoto hnutí. V opačném případě by jim prý mohlo hrozit poškození pověsti nebo ohrožení vztahů se zbytkem obchodního světa.

Skupina Přátelé Sýrie sestává z reprezentantů 50 až 60 států, včetně sousedů Sýrie a představitelů Ligy arabských států nebo například i České republiky.

Skupina se sešla letos už potřetí počátkem července v Paříži. Její zástupci se tam rozhodli pro tvrdší postup vůči syrskému prezidentovi i jeho zastáncům, Rusku a Číně, a shodli se na tom, že Asad musí odstoupit. Dohodli se i na masivním rozšíření pomoci syrské opozici.

Situace v Sýrii se ale od té doby nijak výrazně nezměnila. Boje mezi opozičními a vládními silami pokračují, přibývá mrtvých, jichž si už konflikt v Sýrii podle opozice vyžádal na 27 tisíc, Asad zůstává u moci.

Pan Ki-mun žádá pro Sýrii politický dialog

Podle generálního tajemníka OSN nemá konflikt v Sýrii vojenské řešení. Pan Ki-mun dodal, že střety může zastavit jen politický dialog. K němu ale mají obě strany daleko. Syrská armáda znovu zaútočila na povstalecké pozice na jižním předměstí Damašku. Bojuje se také v Aleppu na severu země. Rebelové ovládli už třetí přechod na hranici s Tureckem, kde z celnice strhli syrskou vlajku a přechod otevřeli pro uprchlíky.

V Aleppu a Damašku podle aktivistů došlo k těžkým bojům a syrská armáda tam zabíjela civilisty včetně dětí. Dokazují to amatérská videa povstalců.

K řešení konfliktu vyval při stekání s prezdientem Asadem také íránský ministr zahraničí. Zároveň zdůraznil, že vztahy mezi oběma zeměmi hlavně na politické úrovni jsou pevné. Podle nového zmocněnce OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího je ale konec války v nedohlednu. V rozhovoru pro televizi Al-Džazíra prohlásil, že situace v Sýrii se zhoršuje a že země má k reformám daleko.

Občanská válka v Sýrii si od loňského března podle organizací pro lidská práva vyžádala již na 29 tisíc životů, z toho na 21 tisíc civilistů.