Británie prošetří smrt ruského agenta Litviněnka

Londýn - Vyšetřování smrti bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka začne v Británii počátkem příštího roku. Povede je soudce Robert Owen, podle něhož se bude zkoumat, zda do aféry byly zapojeny ruské úřady. Litviněnko zemřel před šesti lety v Londýně na otravu izotopem polonia. Owen získá vyšetřovací spis, který v minulosti pořídil Scotland Yard. Ze spisu ale budou z bezpečnostních důvodů vyřazeny části, které se týkají Litviněnkových vazeb na britské tajné služby.

Třiačtyřicetiletý Litviněnko byl bývalý agent KGB, z něhož se stal ostrý kritik Vladimira Putina. Zemřel 23. listopadu 2006 asi tři týdny poté, co vypil čaj údajně otrávený izotopem polonia 210 při schůzce s dalšími ruskými agenty v londýnském hotelu. Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z nich, Andrej Lugovoj. Ten ale vinu popírá. Mezitím se v Rusku stal poslancem a Moskva ho odmítá vydat do Británie k výslechu. Incident dodnes zatěžuje britsko-ruské vztahy.

Dmitrij Medvěděv, tehdejší ruský prezident:

„Článek 61 ruské ústavy říká, že žádný ruský občan nemůže být vydán do zahraničí. K tomu prostě nedojde, at’ se děje, co se děje.“

Litviněnkova smrt výrazně ochladila rusko-britské vztahy. Následovaly vlny vzájemného vyhošťování agentů, Britové také často kritizovali stav lidských práv v Rusku. Litviněnkova vdova viní z vraždy manžela ruský stát a tehdejšího prezidenta Putina. „Je to vlastně diktátor. To, co se stalo v Rusku, je proti demokracii,“ míní Marina Litviněnková. Polonium, které zabilo jejího manžela, totiž podle ní nebylo možné získat bez kontaktů na vysokých místech. Britský premiér David Cameron o kauze Litviněnko mluvil i při schůzce s ruským prezidentem Putinem minulý týden v Londýně.

Británie prošetří smrt Alexandra Litviněnka (zdroj: ČT24)

Koronerovo vyšetřování v Británii zkoumá náhlá, násilná či nevysvětlená úmrtí. Předběžné slyšení určuje, jakým směrem se bude šetření ubírat. Vybere případné svědky a rozhodne o zveřejnění závěrů vyšetřování britské policie. Nejde ale o proces a neplyne z něj žádná trestní odpovědnost.

Rusko vyjádřilo naději, že Britové vyjasní všechna fakta ke zjištění pravdy. Moskva přitom odmítla jakýkoli podíl Lugového na vraždě. „Tato otázka je uzavřená, hlavně poté, co se tato osoba dobrovolně podrobila testu detektoru lži,“ zdůraznil mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.