Herečka myslela, že film je dobrodružný snímek o starobylém Egyptě

Los Angeles – Herečka Cindy Leeová-Garciaová, která se objevila v kontroverzním filmu Nevinnost muslimů, žaluje producenta snímku. Na egyptského kopta Nakoulu Basseleyho Nakoulu žijícího v USA podala žalobu za ohrožení soukromého života, za podvod, pomluvy a snahy škodit. Herečka tvrdí, že neznala záměry filmu. Snímek podle muslimů znevažuje proroka Mohameda, proti filmu kvůli tomu protestují muslimové po celém světě. Demonstrace se mnohde zvrhly v násilné střety, při kterých dokonce umírali lidé.

Cindy Leeová-Garciaová kvůli filmu Nevinnost muslimů žaluje egyptského kopta Nakoulu Basseleyho Nakoulu žijícího v Los Angeles. Nakoula se přiznal, že se na tvorbě snímku podílel, původně vystupoval pod pseudonymem Sam Bacile. 

„Herci byli oklamáni a účastnili se natáčení, aniž znali skutečný záměr. Pan Bacile tvrdil, že film je dobrodružným snímkem o starobylém Egyptě,“ stojí v žalobě. Jenže skutečnost byla jiná. Garciaová se teď v souvislosti s událostmi kolem filmu obává o svůj život. Herečka proto trpí úzkostmi a bojí se o svou pověst a kariéru. 

Soud: Film se z YouTube stahovat nebude

Garciaová stejně tak zažalovala server YouTube a jeho provozovatele společnost Google, která uveřejnila výňatky z tohoto filmu. Žádala proto úplné stažení filmu ze serveru YouTube. Kalifornský soud její žádost zamítl - zčásti i proto, že kopii žaloby neobdržel producent snímku.

Americká policie koncem minulého týdne předvolala Nakoulu, který byl v roce 2010 odsouzen k 21 měsícům za bankovní zpronevěry, ale po výslechu ho opět propustila. Nyní žije s rodinou na utajovaném místě.

V Turecku autory filmu zažalovali dva advokáti. V případě, že by někdo z tvůrců přijel do země, měl by být souzen podle tureckého práva za podněcování k náboženské nenávisti, míní žaloba.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil film Nevinnost muslimů za skandální a hanebný. Vyslovil se pro svobodu projevu, ale řekl také, že „je-li využívána k ponižování jiných osob, jejich hodnot a vyznání, nelze ji chránit běžným způsobem“.

V Indonésii se stále protestuje proti filmu, Spojené státy proto v zemi uzavřou nejen velvyslanectví v Jakartě, ale i konzuláty v dalších třech indonéských městech. Washington zároveň varoval své občany před cestami do Pákistánu; při potyčkách v Islámábádu kvůli kontroverznímu filmu bylo dnes zraněno 44 policistů a šest demonstrantů. Několik tisíc muslimů demonstrovalo v severní Nigérii.

Tunisko kvůli možnému násilí zakázalo všechny demonstrace chystané na pátek. Libye se dnes také omluvila náměstkovi americké ministryně zahraničí Williamu Burnsovi za útok na americký konzulát, kterým protesty v úterý před týdnem začaly. Incident, při kterém zahynuli čtyři američtí diplomaté včetně velvyslance, byl podle dnešního vyjádření mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho „očividně teroristický útok“. Úřady zjišťují, zda měly osoby spojené s útokem vazby na severoafrickou Al-Káidu.

Protesty proti filmu Nevinnost muslimů

Během několika protestů proti filmu Nevinnost muslimů zemřelo v severní a subsaharské Africe nejméně 10 lidí. Při demonstracích umírali lidé v Jemenu, Súdánu a v Tunisku. V Libyi pak ozbrojenci zabili amerického velvyslance Stevense a tři další zaměstnance americké ambasády. V Afghánistánu se pak v Kábulu na protest odpálila sebevražedná atentátnice, která zabila nejméně 12 lidí.

Dvouhodinový snímek Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) z roku 2011 zobrazuje proroka Mohameda mimo jiné jako nezodpovědného sukničkáře, který schvaloval pohlavní zneužívání dětí. Film byl natočen v angličtině, části snímku s arabským dabingem se pak objevily na internetu. Celý film se promítal jen jednou, a to letos pro skoro prázdné kino v Hollywoodu. Řada muslimů chápe jako urážku už jen zobrazení proroka Mohameda, o jeho hanobení nebo zesměšňování nemluvě.

Protestuje si i proti francouzským karikaturám

Muslimové jinde ve světě navíc protestují proti karikaturám proroka Mohameda, které otiskl francouzský satirický časopis Charlie Hebdo. Na protest proti tomu vyšlo do ulic na předměstí afghánské metropole Kábulu asi 300 studentů. Provolávali smrt Francii i USA. Další protest se konal také v blízké čtvrti, v Íránu a Pákistánu. Francie kvůli karikaturám zpřísnila bezpečnostní opatření na dvacítce svých zastupitelství.

Francouzské úřady se budou karikaturami zabývat; žalobu na Charlie Hebdo podala dosud málo známá syrská organizace registrovaná ve Francii. Viní ho z podněcování nenávisti.

K situaci se v rakouském magazínu News vyslovil také dánský karikaturista Kurt Westergaard, který v minulosti za svůj obrázek proroka Mohameda s bombou na hlavě málem zaplatil životem. Západ se podle něj nemůže nechat umlčet ze strachu, aby se nedotkl citů vyznavačů islámu.