V Petrohradu chtějí zakázat zprávy o konci světa

Petrohrad – Petrohradští zastupitelé chtějí zakázat šířící se zprávy o konci světa. Navrhli petrohradskému gubernátorovi, aby prosadil zákaz šíření informací, že letos v prosinci bude konec světa. Takové zprávy prý totiž vyvolávají hysterické reakce a vedou k užívání drog.

Autorem návrhu na cenzuru zpráv o konci světa je petrohradský zastupitel Andrej Goršečnikov. „Ruské televizní kanály v honbě za sledovaností přesvědčují diváky, že letošní rok je rokem apokalypsy,“ tvrdí. Lidé potom panikaří, což podle něj vede k vyšší kriminalitě, vyššímu počtu sebevražd nebo inklinaci k drogám a alkoholu. Navrhl proto gubernátorovi, aby zprávy vyhláškou zakázal. 

Podle některých teorií by měl letos v prosinci nastat konec světa, protože končí mayský kalendář. Informace se rozšířila po celém světě, v Mexiku lákají na apokalyptickou předpověď miliony turistů. Vyznavači katastrofických teorií se v řadě zemí chtějí v kritické době soustředit na vyvýšených místech, aby zkáze unikli. Observatoře připravují mimořádná pozorování oblohy, mnohé vědecké ústavy využívají fámy k tomu, aby přilákaly veřejnost na své odborné přednášky.   

Mayský kalendář začíná v roce 3114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny dlouhé 394,26 roku. Letos v prosinci končí právě 13. baktun. Podle odborníků ale nejde o apokalypsu, spíš o začátek dalšího kalendářního cyklu. Stejný názor zastávají samotní dnešní Mayové, kteří žijí v Mexiku, Guatemale a dalších středoamerických zemích.