Irák údajně pomáhá Íránu s vyzbrojováním syrského režimu

Bagdád - Irák údajně umožňuje Íránu systematické vyzbrojování režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na nejmenované západní zpravodajské služby. Podle ní mají obě země dohodu, díky které Teherán využívá irácký vzdušný prostor a civilními letadly posílá do Sýrie tuny vojenského materiálu i příslušníky íránských Revolučních gard. Poradce iráckého premiéra informace odmítl.

Írán podle zprávy pro OSN využívá civilní letadla k přepravě velkého množství zbraní do Sýrie. Stroje přitom létají přes irácký vzdušný prostor. Zpráva přesně uvádí typy a registrační čísla letadel, která zbraně přepravují. Íránský zbrojní náklad přepravují tři íránské letecké společnosti a zboží označují jako humanitární. Zpráva zmiňuje například dva lety íránských Boeingů 747, které měly přepravovat zbraně od Sýrie. 

Irák sice tvrdí, že na svém území nepovoluje leteckou přepravu zbraní, zpráva zahraničních rozvědek vypracovaná pro Organizaci spojených národů, kterou má Reuters k dispozici, ovšem tvrdí opak. „Letadla, na jejichž palubách je personál íránských revolučních gard a tuny zbraní určené syrským bezpečnostním silám, létají z Íránu přes Irák do Sýrie téměř každodenně. Írán také do Sýrie posílá vojenský materiál pozemní cestou a vozy projíždějí Irákem,“ tvrdí zpráva rozvědek pro OSN.

Boje v Sýrii
Zdroj: Manu Brabo/AP Photo

Přepravu přes Irák přitom prý organizují příslušníci íránských Revolučních gard. Ve zprávě západních rozvědek se uvádí, že dodávky organizované revolučními gardami jsou mnohem většího rozsahu, než se dosud myslelo. Šéf íránských gard sice připustil, že členové těchto složek skutečně působí v Sýrii a Libanonu, ovšem jejich mise je prý nevojenská. 

Náměstek iráckého ministra vnitra:

„Nic takového se neděje.“

Jenže Irák takové informace popírá. Mediální poradce iráckého premiéra Núrího Málikího říká: „Premiér je pro mírové řešení syrského konfliktu a pro zákaz jakéhokoli vměšování, a to i dodáváním zbraní.“ 

OSN zatím tvrdila, že Írán zbraně Sýrii dodává přes Turecko, ale podle rozvědek už tato trasa není využívaná. USA přitom nedávno upozorňovaly Irák, že jeho vzdušný prostor je zneužíván k vyzbrojování syrské vlády. Irácká vláda ale ujistila, že v letadlech zbraně nejsou.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)