Moskva odmítá odložit uzavření pobočky americké rozvojové agentury

Moskva - Podle ruského listu Kommersant zaslala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová šéfovi ruské diplomacie Sergeji Lavrovovi žádost o prodloužení činnosti moskevské pobočky Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID), a to alespoň do května 2013. Moskva to ale odmítá. Kancelář má být se souhlasem prezidenta Vladimira Putina uzavřena už od začátku října. Podle ruských úřadů se vměšovala do politických procesů.

Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová listu řekla, že není možné stávající projekty skončit jinak než postupně. Nové projekty pro příští rok by ale už agentura nezačínala. Moskva následně americký návrh odmítla. „Trváme na svém stanovisku, toto rozhodnutí svrchovaného státu musí být v plné míře splněno,“ sdělil státní agentuře ITAR-TASS mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. Dodal, že americká strana Moskvu ujistila, že se ruskému rozhodnutí podřídí.

Deník The New York Times napsal, že Clintonová o ruském záměru zrušit USAID věděla už od začátku září. Anonymní spolupracovník Kommersantu znalý prostředí ruské vlády řekl, že Clintonová byla dokonce s věcí obeznámena už koncem června.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič ve středu oznámil, že USAID se snažila ovlivňovat politické procesy v Rusku, mimo jiné i na neklidném severním Kavkazu. Její činnost prý neodpovídala deklarovaným cílům dvoustranné humanitární spolupráce. S jeho slovy se ztotožnil prezident Putin. „Prezident má úplně stejný názor,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Kreml
Zdroj: ČT24

Američané odmítají, že by se vměšovali do politiky

USA označily rozhodnutí zrušit pobočku USAID za politováníhodné. Zdůraznily, že cílem agentury je podpora občanské společnosti, demokracie a lidských práv, a odmítly myšlenku, že by se agentura jakkoli vměšovala do voleb nebo čehokoli jiného.

Kommersant ovšem s odvoláním na zdroje v americké diplomacii podotkl, že Američané v Rusku neztrácejí vliv. Mají i jiné možnosti, jak financovat projekty, a také je prý po zavření USAID hodlají využít.

Ruský ombudsman Vladimir Lukin prohlásil, že by USAID v Rusku měla nevládní organizace podporovat dál, a to i ty z nich, které jsou kritické k vládě.