Krutí bachaři zlomili vaz dalšímu členovi gruzínské vlády

Tbilisi - Gruzínský ministr vnitra Bačana Achalaja podal demisi kvůli skandálu s mučením vězňů v tbiliském vězení Gldani. Skandál vyvolal krátce před parlamentními volbami v zemi demonstrace a prezident Michail Saakašvili slíbil potrestání viníků z řad dozorců a nápravu. Už ve čtvrtek podala demisi ministryně Chatuna Kalmachelidzeová, která byla odpovědná za správu gruzínských věznic.

„Cítím morální a politickou odpovědnost za to, že jsme nebyli s to zabránit tak hrůzné praxi,“ vysvětlil v prohlášení na stránkách svého úřadu ministr vnitra. 

Skandál ohrožuje naděje na vítězství Saakašviliho strany ve volbách, které jsou plánovány na 1. října. Gruzínský prezident nařídil, aby ve všech věznicích nahradili dosavadní dozorce ihned policisté. Vláda oznámila, že již bylo zatčeno 15 představitelů vězeňské správy.

Skandál vypukl poté, co policie zabavila v úterý video zobrazující případy nezákonného postupu vězeňských strážců. Video, které pořídili sami bachaři, zobrazuje případy bití a krutého znásilňování vězňů. Do ulic vyšly stovky rozhořčených lidí vedených opozičními aktivisty. Saakašviliho vláda prohlásila, že je jednáním bachařů otřesena, ale vyjádřila přesvědčení, že případy vyvolaly a natočily „politicky motivované osoby“.

Michail Saakašvili:

„Mluvím k těm, kteří vznik videí financovali - jak vůbec můžete toto využívat v předvolebním boji? Proč se v této zemi všechno dělá s politickým záměrem?“

Saakašvili svěřil dohled na stavem věznic bývalému ombudsmanovi Georgimu Tugušimu, který proslul jako nejostřejší kritik stavu gruzínského vězeňství. Předsedovi vlády Vanovi Merabišvilimu nařídil Saakašvili reformovat celý vězeňský systém.