Tahrír má zůstat počmáraný: Jako symbol revoluce

Káhira - Náměstí Tahrír patří k symbolům egyptské lednové revoluce a spolu s ním podle některých Egypťanů i graffiti na zdech, která tam v průběhu povstání vznikala. Když úřady nařídily malby odstranit, příliš neuspěly. Čisté zdi na Tahríru vydržely jen pár hodin, vzápětí začaly vznikat graffiti nové - opět zobrazující symboly a hesla revoluce.

Samotná revoluce se nesla v duchu sociálních sítí a ani tento vzdor nebyl výjimkou. Egypťané na internetu vedli diskuse o tom, že odstranění graffiti je projevem neúcty k duchu revoluce i lidem, kteří při ní zemřeli. Aktivisté dokonce uvedli, že těmito kroky současná vláda omezuje svobodu projevu.

Malby jsou pro některé Egypťany jedním z hlavních symbolů revoluce – i proto, že spoustu z nich vytvořili lidé, kteří při nepokojích zemřeli. „Je to opravdu hodně ponižující: Jak pro ducha revoluce, tak vůči těm, kteří zde zemřeli. Přemalování je proti duchu revoluce, proti tomu, co představuje. Zkrátka je to celé špatně,“ prohlásil jeden z účastníků nepokojů, když čety malířů za doprovodu bezpečnostních složek chtěly malby zlikvidovat a vrátit zdi do původního stavu. Aktivisté chtějí, aby duch revoluce žil navždy a aby lidé vždy viděli, jakým utrpením Egypťané museli projít.

„Tahrír pro nás znamená mnoho. Chceme ho mít hezký. Je to symbol Káhiry i celé revoluce. Když se řekne Tahrír, všem se nám vybaví 25. leden a s ním spojená revoluce. Graffiti jsou prostě důkazem našeho úsilí o svobodu,“ říká účastník lednové revoluce.

Graffiti na Tahríru patří k symbolům revoluce (zdroj: ČT24)