Dělejte to jako Němci, radí Španělům Iglesias

Madrid – Spolkové uspořádání po vzoru Německa je dobrou protilátkou proti slepému nacionalismu a mělo by se zavést i ve Španělsku. S touto radou přispěchal své zemi na pomoc slavný španělský zpěvák Julio Iglesias v reakci na znovu vybičované nacionalistické vášně Katalánců a Basků.

V době hospodářské krize sice není vhodné zavádět spolkové země, ale „až bude ekonomika opět vzkvétat, je něco takového realizovatelné,“ navrhuje madridský rodák v rozhovoru s deníkem El Mundo.

Zatímco Německo tvoří 16 spolkových zemí s rovnoměrně rozdělenými pravomocemi, Španělsko je administrativně rozděleno na 17 autonomních oblastí s rozdílným rozsahem pravomocí. Katalánsko se v těchto dnech dostalo do otevřené roztržky s centrální vládou, která odmítla jeho požadavek na větší autonomii a možnost podílet se na výběru daní.

Zpěvák romantických balad a milostných písní a známý lamač ženských srdcí Julio Iglesias oslaví v neděli 69. narozeniny. Za svou bezmála 45letou kariéru prodal na 300 milionů desek, získal na 2 000 platinových a zlatých alb a odzpíval přes 5 000 koncertů. V roce 1985 získal svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Letos v červnu vystoupil v Praze.

Iglesias, žijící ve Spojených státech, rovněž v rozhovoru vyjádřil zklamání nad americkou předvolební kampaní. Nevalné mínění má jak o prezidentovi Baracku Obamovi, tak o jeho republikánském vyzývateli Mittu Romneym. „USA už měly lepší prezidenty a kandidáty,“ zhodnotil Iglesias, jenž je příznivcem exprezidenta Billa Clintona - prý „prima chlapa a politického intelektuála“.