S pátkem přichází strach z násilností muslimů, Francie zavírá ambasády

Paříž/Káhira - Pátek je tradičním muslimským dnem modliteb. Muslimové hned po nich ovšem obvykle vyrážejí do ulic dát najevo svou nespokojenost. Jejich nevoli vyvolal nedávno především americký film znevažující jejich proroka Mohameda, a také jeho karikatury, které ve středu otiskl francouzský magazín. Další protizápadní demonstrace se v řadě muslimských států očekávají právě také dnes. Francouzské zastupitelské úřady, ale také kulturní centra a školy zůstanou dnes preventivně uzavřeny ve dvou desítkách muslimských zemí. Určitá bezpečnostní opatření chystá také Německo, USA či Tunisko.

Napříkald Tunisko ale kvůli zprávám o možnému násilí pro dnešek všechny demonstrace zcela zakázalo. Už minulý týden tam totiž prý při protiamerických protestech přišel o život nejméně jeden člověk.

Preventivní bezpečnostní opatření chystají také USA, které minulý týden při násilném protestu proti kontroverznímu filmu v Libyi přišly o čtyři diplomaty. Washington uzavře velvyslanectví v indonéské Jakartě i konzuláty v dalších městech v Indonésii, kde se také demonstrovalo.

Německo doporučilo svým občanům nacházejícím se v arabských zemích, aby se dnes během muslimských modliteb i po jejich skončení vyhnuli veřejným místům. V samotném Německu se dnes proti spornému filmu čekají první protesty. Muslimské skupiny dostaly povolení uspořádat protestní pochod ve Freiburgu. Podle odhadů by mohlo přijít asi 800 lidí, další protest se očekává v sobotu v Karlsruhe.

Film "Nevinnost muslimů"
Zdroj: ČT24
Vydáno pod