Clintonová ocenila Schwarzenberga jako ochránce lidských práv

Washington - V rámci své zahraniční cesty se ve Washingtonu setkal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Řeč padla na Sýrii - Česko nabídlo USA účast své protichemické jednotky při případném zásahu v Sýrii zmítané občanskou válkou. Clintonová ještě před setkáním vyzdvihla českého ministra jako celoživotního ochránce lidských práv. Zároveň jej ocenila jako zastánce transatlantických vztahů, což podle ní Spojené státy „vysoce oceňují“.

Americká ministryně podle Schwarzenberga nabídku přijala s povděkem. Česku také
poděkovala za to, že od srpna jeho diplomaté v Sýrii zastupují i Spojené státy. Američané svou misi uzavřeli kvůli nepokojům v zemi, kde již 18 měsíců pokračují boje mezi vládními jednotkami a povstalci. 
   
Schwarzenberg s Clintonovou hovořil také o česko-americké dohodě o ochraně investic. Češi chtějí změnu dohody, protože ji považují za nevýhodnou a za zdroj častých arbitráží. Šéfka americké diplomacie tehdy přislíbila úpravu vzájemné smlouvy. Ze Schwarzenbergových slov ale vyplynulo, že jednání příliš nepokročila. Na stole tak stále je možnost, že Češi dohodu vypoví, jak už několikrát pohrozili.

Český ministr zahraničí nicméně zdůraznil, že samotné jednání o dohodě s americkou stranou závisí na ministerstvu financí. Tam na začátku září jednal i náměstek americké ministryně zahraničí Jose Fernandez. Šéf české diplomacie ale do USA jel bez oficiálního stanoviska českého ministerstva financí k tomuto jednání. „Táhne se to strašně a bude se to ještě táhnout. Stanoviska jsou hodně odlišná,“ řekl. Situaci by ale nakonec podle něj mohla vyřešit dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

Důležitým bodem dnešní schůzky také byl tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o kterou má zájem i americká společnost Westinghouse. Český ministr ujistil svou americkou kolegyni, že všichni zájemci, mezi něž patří ještě Rusové a Francouzi, budou mít rovné podmínky. „Temelín je ještě otevřený, do konce roku ČEZ zveřejní výsledky toho předběžného hodnocení a pak uvidíme dál,“ řekl Schwarzenberg.

Po schůzce s Clintonovou českého ministra ve Washingtonu ještě čeká například setkání s poradkyní amerického prezidenta pro lidská práva Samanthou Powerovou a oběd s bývalou americkou ministryní zahraničí českého původu Madeleine Albrightovou. Zúčastní se také slavnostního večera na počest Miloše Formana, který se ale obejde bez účasti proslulého režiséra, jenž se omluvil ze zdravotních důvodů.

V sobotu pak Schwarzenberg odjede z Washingtonu do New Yorku. Tam jej příští týden čeká zasedání Valného shromáždění OSN. Českou delegaci na něm tradičně povede prezident Václav Klaus.