Aby toho nebylo málo: Film, karikatury… a teď kampaň proti „divochům“

New York - V rozbouřené atmosféře kvůli filmu, který podle vyznavačů islámu uráží proroka Mohameda, očekává New York začátek provokativní kampaně namířené proti radikálním muslimům. Už příští týden by se měly v tamním metru objevit plakáty, které je přirovnávají k divochům. Dopravní podnik se sice pokusil kampaň zastavit, soud ale jeho rozhodnutí zrušil kvůli ochraně svobody projevu.

Cestující tak na reklamních poutačích uvidí nápis: „V každé válce mezi civilizovaným člověkem a divochem podporujte civilizovaného člověka. Podporujte Izrael. Poražte džihád.“ Ředitelka Americké iniciativy na obranu svobody Pamela Gellerová nepřipouští, že právě teď nemusí být správný čas na protimuslimské reklamy: "Nikdy není vhodná doba. Když to není reklama, je to film, když to není film, je to dánský komiks, švédský komiks nebo francouzský komiks. Kdy je vhodná doba k tomu, mluvit otevřeně o džihádu?“

Pamela Gellerová
Zdroj: ČT24

Reklama už proběhla autobusy v San Francisku. Jako štvavou ji odsoudily nejen muslimské, ale i židovské organizace. Newyorská policie zatím nezaznamenala nějaké výhrůžky a neplánuje proto ani zpřísnění bezpečnosti v metru.

„Uznáváme právo této ženy a její organizace na to, být rasisty. Uznáváme jejich právo být náboženskými fanatiky,“ říká o Gellerové ředitel newyorské pobočky Rady americko-islámských vztahů Munír Awád. „Podala jsem žalobu a vyhrála na základě prvního ústavního dodatku,“ říká k tomu Gellerová.

V New Yorku začne kampaň proti muslimům (zdroj: ČT24)

Německo raději odsunulo kampaň proti islamismu

Německo kvůli napětí ve světě odložilo část kampaně proti radikálnímu islámu. Tou chce německá vláda odrazovat hlavně mladé muslimy od islamismu. Kampaň zahrnuje horkou linku, na niž se mohou obrátit rodiny a přátelé mladých muslimů, kteří se nechali zlákat radikální interpretací islámu. Součástí kampaně mají být také plakáty v němčině, turečtině a arabštině, které měly být právě dnes vyvěšeny ve městech s početnými komunitami přistěhovalců. Plakátovací akce byla odložena, kampaň ale bude pokračovat na internetu a ve vybraných magazínech. Ve více než osmdesátimilionovém Německu žije kolem čtyř milionů muslimů a německé úřady se obávají „domácích“ islámských radikálů.