Hněv muslimů se šíří dál - při protestech proti filmu opět umírají lidé

Péšávar/Teherán - Účastníci demonstrace proti americkému filmu Nevinnost muslimů zapálili v pákistánském Péšávaru dvě kina. Zemřelo tady pět lidí. Další protesty hlásí Karáčí nebo Láhaur, celkem dnes při demonstracích zemřelo v Pákistánu 19 lidí. Dalších zhruba 200 lidí utrpělo zranění. Protesty proti filmu, který podle muslimů hanobí proroka Mohameda, a proti karikaturám ve francouzském časopise Charlie Hebdo se po poledních muslimských modlitbách konají i jinde ve světě. Velký dav se sešel také v irácké Basře, naopak klid panoval v Káhiře i v Tunisu, kde jsou protesty podobně jako ve Francii zakázané.

Pákistánské úřady vyhlásily svátek a dnešek prohlásily za den lásky k proroku Mohamedovi. Vláda vyzvala občany, aby protestovali v klidu. Nechala ale zablokovat mobilní telefony, aby jimi znemožnila odpalovat nálože výbušnin. Služba je zablokovaná v asi 15 městech včetně Karáčí, Láhauru a Islámábádu. Ani to ale nepomohlo, v Péšávaru dav zapálil kina. Podle některých zdrojů při násilnostech zemřel řidič auta pákistánské televize, ten měl být údajně postřelen do hrudníku. Jiné zdroje tvrdí, že žije a je připojen na umělé dýchání. V Péšávaru nicméně zemřelo během dneška pět lidí. Pákistánci protestovali také v Karáčí, v Láhauru a Islámábádu. Celkem kvůli tomu v Pákistánu zemřelo 19 lidí.

Ke kritice filmu se přitom přidal i pákistánský premiér Parvíz Ašraf: „Tohle není o svobodě projevu. Je to o nenávisti a ukazuje to dvojí metr. Pokud je popírání holocaustu zločin, není potom pro muslimy legitimní požadovat, aby zostouzení nejposvátnější postavy islámu bylo také zločinem?“

Protesty nepomohla utišit ani televizní kampaň, za kterou velvyslanectví Spojených států v Islámábádu utratilo 70 tisíc dolarů. Šéfka americké diplomacie v kompilaci předchozích prohlášení ujišťuje, že její země s amatérským snímkem neměla nic společného. Film odsoudil i Barack Obama. „Od svého založení byly Spojené státy národem, který respektoval všechna vyznání. Odmítáme jakoukoli snahu pošpinit náboženskou víru druhých,“ prohlásil.

Pákistánská vláda předvolala nejvyššího amerického diplomata v zemi Richarda Hoaglanda, vyjádřila protest proti filmu a požádala o stažení ukázek z něho ze serveru YouTube. Pákistán podobně jako několik dalších zemí přístup k serveru pro své občany zablokoval.

Film odsoudil i britský spisovatel Salman Rushdie: „Je to hloupý film. A správná odpověď na hloupý film umístěný na YouTube je říct si, že je to jen hloupý film a žít dál svůj život.“

Protesty proti filmu si od minulého týdne vyžádaly ve světě už třicítku mrtvých. Olej do ohně pak ještě přilily karikatury proroka Mohameda zveřejněné ve Francii. Jinde ve světě se dnes na protesty pálily americké vlajky a podobizny prezidenta Obamy. V Basře protestovaly 3 tisíce lidí. Dva tisíce demonstrantů se na protest sešlo na Srí Lance v Kolombu. „Pověste toho, kdo urazil proroka Mohameda, jinak ho budou soudit sami muslimové!“ hlásal tady islámský duchovní. Stejný počet lidí pochodoval ulicemi bangladéšské Dháky. Tisíce lidí demonstrovaly také v Libanonu, 900 v Afghánistánu.

Paříž kvůli karikatuře proroka Mohameda preventivně zavřela ambasády ve dvou desítkách rizikových zemí, stejně jako francouzské školy a kulturní centra. „Od chvíle, kdy ten komiks francouzský časopis otiskl, se můžeme stát terčem muslimských extremistů. Proto se necítíme v bezpečí. Kdekoli po světě,“ obává se Francouzka žijící v Indii. V Káhiře dnes desítky lidí protestovaly proti Mohamedovým karikaturám.

V Tunisku, bývalé francouzské kolonii, vláda pro jistotu na dnešek veškeré protesty zakázala. Při předchozích protiamerických demonstracích tady zemřeli 4 lidé.

Desetitisíce lidí vyrazily do ulic ve východolibyjském Benghází, aby podpořili demokracii a vyjádřili nesouhlas s místní salafistickou milicí Ansar aš-Šaría. Stovky lidí večer vyhnaly skupinu z kasárna, které zabírala v centru města, a uvnitř základny zapálili vozidlo. „Milice mimo zákon,“ skandovali mimo jiné.

Několik desítek lidí protestovalo před americkými a francouzskými zastupitelskými úřady v indonéské Jakartě a v dalších indonéských městech Medanu a Surabayi.

K filmu i karikaturám dnes íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád řekl, že Západ na „nejhorší z urážek božího posla reaguje prohlášeními o svobodě slova“.

V Izraeli poslanci usilují o to, aby byl film stažen ze serveru Youtube. Soudkyně ale prozatím takové opatření nepodpořila.