Dobře, že jste zakázali vývoz alkoholu, vzkazuje Brusel Česku

Brusel – Evropská komise uvítala kroky, které české úřady podnikly kvůli smrtícím otravám z pančovaného alkoholu, především zákaz vývozu tvrdého alkoholu, který Praha pod tlakem Bruselu vyhlásila včera večer. Podle EK musí ale ČR před tím, než bude chtít zákaz zrušit, informovat Brusel. Mělo by pak jít o „společné rozhodnutí“. Zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka vyhlásilo také Rusko. Naopak v Rakousku a Německu lidé zákaz vývozu zatím nepocítili. Dovozci mají ve skladech zásoby, které jim vystačí na dlouhé týdny.

„Vítám opatření přijatá českými národními úřady po intenzivních diskuzích v minulých několika dnech,“ řekl eurokomisař pro zdraví a ochranu spotřebitelů John Dalli. Český ministr zemědělství Petr Bendl v rozhovoru pro ČT potvrdil, že Evropská komise vzala na vědomí vyhlášení zákazu exportu lihovin a stáhla svůj návrh zákazat prodej alkoholu z České republiky do poloviny listopadu.

Jak upřesnil bruselský zpravodaj Bohumil Vostal, je v kompetenci jednotlivých členských států EU, zda samy zakážou prodej již dovezeného českého alkoholu. Brusel ale trvá na tom, že zmírnění opatření nemůže nastat, dokud policie nenajde viníky a zdroj kontaminace.

Mluvčí Evropské komise Frédéric Vincent:

„Až zjistí, odkud to pochází, pak se všechno vrátí do normálu tak rychle, jak to půjde.“

„Kdy a jak se o tom rozhodne, nemohu nyní říct,“ podotkl mluvčí komise Frédéric Vincent, který řekl, že o smrtící kauze se dnes bavili i experti členských zemí unie. „Dohodlo se, že Česká republika nepřistoupí k žádnému jednostrannému rozhodnutí, které by se týkalo změny současného systému (opatření),“ dodal o zmiňované schůzce.

To, zda je běžné, že členská země před zrušením exportních omezení bude muset věc nejprve konzultovat s Bruselem, nechtěl mluvčí EK rozebírat. Klíčové je prý to, že stále existuje vážná krize ohrožující zdraví lidí. V takových případech mají země povinnost informovat partnery o přijímaných opatřeních a zjištěních. „Dohodlo se, že pokud české úřady budou plánovat změnu této legislativy, musí nejprve kontaktovat a informovat komisi. A pak se podíváme, zda to, co Češi plánují, je v pořádku. Je to otázka spolupráce… Bude to společné rozhodnutí,“ podotkl Vincent. Ministr zdravotnictví Leoš Heger řekl, že bude jenom dobře, když se zákaz vývozu zruší po dohodě Prahy a Bruselu, byť se domnívá, že to formality od české strany přímo nevyžadují.

Bruselu vadilo, že Česko zprvu zavedlo prohibiční opatření jen na svém území, když kvůli smrtícím otravám metylalkoholem zakázalo prodej nápojů s dvacetiprocentním a vyšším obsahem alkoholu; tento krok z minulého týdne se exportu netýkal. Evropská komise upozornila, že v EU s jednotným trhem, kdy zboží může unií volně putovat, by podobné restriktivní opatření nemělo být omezeno jen na jeden stát.

Podle premiéra Petra Nečase chtěla export z ČR zakázat Evropská unie, pokud by k tomu Praha nepřistoupila sama. Unie by o zákazu zřejmě rozhodla z podnětu Evropské komise už dnes, přičemž by zákaz mohl trvat dva měsíce.

Evropská komise dohlíží na dodržování unijních norem a koordinuje spolupráci mezi členskými zeměmi unie při nejrůznějších krizích. Má rovněž pravomoc navrhnout různá opatření, včetně zákazu exportu nějakého zboží.

Němci ani Rakušané si na nedostatek nestěžují… a pijí dál

České destiláty se v Rakousku příliš nepijí. Restaurace, které je nabízejí, jich ale mají dostatečné zásoby, aby několikatýdení zákaz dovozu bez problémů zvládly. Rakušané přitom o zákázaném vývozu destilátů z Česka často ani netuší. „U piva by to byl problém. U lihovin ne. Máme vždy zásoby na takových 6 až 8 týdnů,“ konstatoval vedoucí a spolumajitel vídeňské restaurace Schweizerhaus Karl Kolarik.

Rakouské úřady na aféru v České republice nereagovaly. Nepřipravují ani rozsáhlé kontroly. Spolu se zákazem exportu českého tvrdého alkoholu varovala německá vláda před jeho konzumací. České lihoviny se přesto v Německu dál prodávají. V případě většiny značek by zákaz importu muset trvat několik týdnů, než by se ho na německém trhu začalo nedostávat.

Rusko zavedlo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka

Ruská hygienická služba vyhlásila zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka „až do úplné stabilizace situace“. „Existuje nebezpečí, že se u nás najdou takzvaní podnikatelé, kteří nabídnou přátelské rámě českému alkoholovému byznysu a převezou tuto produkci do Ruska. Hořká zkušenost ukazuje, že vždy, když v Evropě cosi zakážou či stáhnou z prodeje, nějakou cestou to skončí u nás. To je zvláštnost našeho byznysu v momentální etapě rozvoje,“ dodal hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, který je současně šéfem úřadu Rospotrebnadzor dohlížejícího na trh.

Slovensko neeviduje žádnou otravu metanolem, probíhají tisíce kontrol

Jak v rozhovoru pro ČT uvedla mluvčí slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví Lenka Skalická, Slovensko k dnešnímu dni neeviduje žádný případ otravy metanolem. Nemocnice v Prešově už propustila posledního ze čtyř pacientů, kteří se o víkendu otrávili metanolem po požití slivovice zakoupené v Česku. Pacient se prý obejde bez trvalých následků, průběh intoxikace u všech byl mírnější.

V prešovské nemocnici skončilo osm lidí, u poloviny z nich se otrava metanolem potvrdila. Další účastník akce mezitím odjel do Česka, kde byl také hospitalizován. Slovenská policie zahájila v případu trestní stíhání.

Slovenská policie za poslední dva dny podle TVNOVINY.sk provedla přes 4 190 kontrol zaměřených na prodej, dovoz a distribuci podezřelého alkoholu a alkoholu s obsahem od 20 procent vyrobeného v Česku. V Bratislavském kraji odhalili v pěti restauracích prodej české tvrdého alkoholu, v Prešovském kraji přišli na dva hříšníky a v Košickém kraji na jednoho. Hospodským za to hrozí sankce.

Bratislava s platností od úterního odpoledne v reakci na sérii otrav metanolem v Česku zakázala dovoz a prodej českých nápojů s obsahem alkoholu od 20 procent. Podle slovenského rozhlasu by se na Slovensku mělo nacházet 2,7 milionu láhví s českým alkoholem. Slovenské ministerstvo zemědělství uvedlo, že dovoz a prodej českého alkoholu uvolní Bratislava až poté, co bude v Česku zrušena prohibice.

Na alkohol z ČR si posvítili i Poláci

Kontroly obchodů a podezřelého alkoholu provádějí také polští hygienici. Ze 453 odebraných vzorků doposud vyhodnotili 110, v žádném z nich se nebezpečný metanol neprokázal. Úřady zatím zajistily v celé zemi více než 159 tisíc láhví alkoholu původem z Česka a uskutečnily inspekce na 38 tisících místech, kde se alkohol prodává.