Čeští chemici by pomohli Spojeným státům při zásahu v Sýrii

Damašek - Česko nabídlo pro případ zásahu v Sýrii Spojeným státům svou protichemickou jednotku. Spojené státy by zřejmě zakročily v případě, že by se syrské zbraně hromadného ničení dostaly do rukou teroristům. Účast české jednotky dnes na schůzce s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou přislíbil její český protějšek Karel Schwarzenberg. Podle českých diplomatů by česká jednotka byla nasazena při případném zásahu NATO, ke kterému ale aliance nemá mandát. Spojené státy dnes ústy Clintonové rovněž poděkovaly Česku za to, že od srpna jeho diplomaté v Sýrii zastupují i Spojené státy.

K situaci v Sýrii se dnes vyjádřil prezident Asad. Ten přitom vystupuje na veřejnosti velmi zřídka, v rozhovoru pro egyptský magazín ale dal jasně najevo, že necouvne ani o píď. Prezident Asad si je totiž svou pozicí stále jistý. Ujistil, že rozhodně nedopadne jako svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí.

„Ozbrojené skupiny používají terorismus proti státu. Mezi lidmi nejsou oblíbení, nakonec se vítězi nestanou,“ řekl Asad. Ujistil, že jeho vláda nepadne. Podle Asada jsou v Sýrii nyní obě strany konfliktu vyrovnané a řešením krize je jedině politický dialog.

Asad rovněž kritizoval převraty v některých arabských zemích, které loni vypukly v rámci takzvaného Arabského jara. Podle Asada změny režimů v těchto zemích rozhodně nepřispěly ke svobodě a demokracii, ale spíš způsobily chaos.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

V zemi se mezitím dál bojuje, včerejší násilí stálo život 225 lidí, dnes zahynulo nejméně 35 lidí. Tvrdé střety s armádou dnes opozice hlásí z Allepa, kde se bojuje o kasárna. Režim zde nasadil bojové vrtulníky. Mrtví jsou hlášeni z provincie Homs i Dará. V damašské čtvrti Kadam se našlo 25 těl ve společném hrobu. 

Rusko posílá do Sýrie humanitární pomoc. Za posledních 24 hodin odeslalo do země 80 tun zásob. Letadlo s téměř 40 tunami humanitární pomoci od Ruska přistálo v Damašku dnes ráno, další pak ve čtvrtek. Podle syrské tiskové agentury Rusko poslalo cukr, maso, mléko a konzervy.