Babička, která přemalovala Ježíše na opici, chce finanční odměnu

Madrid - Starší žena, která se ve Španělsku proslavila tím, že zničila ceněnou fresku Ježíše Krista v menším městečku poblíž Zaragozy, žádá finanční kompenzaci. Její obraz připomínající nyní chlupatou opici se totiž stal mezi turisty hitem. Třeba letecká společnost Ryanair má speciální nabídku pro ty, kdo chtějí zrestaurované „dílo“ vidět, píše britský server BBC News.

Právníci Cecílie Gimenezové, které je už přes osmdesát let, tvrdí, že by finanční obnos šel na charitu. „Jen žádá, aby kostel jednal v souladu se zákonem,“ prohlásil Enrigue Trebolle, právník Gimenezové.

Tisíce lidí už navštívily kostel, aby se na fresku podívaly. "Pokud to znamená ekonomickou kompenzaci, chce, aby to bylo pro dobročinné účely," zaručil se právník a připomněl, že Gimenezová podporuje charitativní organizace pomáhající pacientům se svalovou atrofií, kterou trpěl její syn.

Žena tvrdí, že jí čin posvětil místní farář

Gimenezová už dříve uvedla, že se rozhodla obraz zrestaurovat, protože byl čím dál tím víc poškozen vlhkostí. Tvrdila, že k tomu dostala povolení od místního faráře. Během restaurování byly ale jemné tahy štětcem autora Eliáše Garcíi Martineze pohřbeny pod náhodnými stříkancemi barvy.

Portrét Ježíše se tak proměnil v něco podobného chlupaté opici ve špatně padnoucí tunice.
Paní Gimenezová si zřejmě následně uvědomila, co vyvedla, a proto kontaktovala radního odpovědného za kulturní záležitosti.

Vydáno pod