Rádio Svobodná Evropa má v Rusku utrum. Bude jen na internetu

Moskva - Vysílání slavné americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) v Rusku v listopadu skončí. Oznámila to vedoucí ruského vysílání Jelena Gluškovová. Důvodem je podle stanice BBC nový ruský zákon, který znemožňuje vysílání stanicím s vysokou zahraniční majetkovou účastí. Rozpočet RFE/RL přitom kryje americký Kongres.

Americká stanice vysílá na středních vlnách v Moskvě, a to na základě dekretu bývalého ruského prezidenta Borise Jelcina z roku 1991.

Podle nového zákona, který nedávno podepsal ruský premiér Dmitrij Medvěděv, nesmějí v Rusku vysílat rozhlasové stanice s větším než osmačtyřicetiprocentním podílem zahraničního kapitálu. Rádio Svoboda přitom od jeho založení v roce 1949 financuje americký Kongres.

Redakci čekají změny

Gluškovová uvedla, že stanice v příštích dnech přejde na vysílání na dlouhých vlnách. V listopadu pak tradiční formy šíření signálu opustí a bude vysílat pouze na internetu. Práce celé redakce přechází na multimediální platformu, reformou má projít i hojně navštěvovaný webový portál.

Kreml
Zdroj: ČT24

Ruské úřady v minulých dnech informovaly mimo jiné i Americkou agenturu pro mezinárodní rozvoj (USAID), že musí ukončit svou činnost v Rusku do 1. října. Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo i americkou žádost, aby činnost rozvojové agentury v Rusku umožnila alespoň do května příštího roku. Mluvčí ministerstva obvinil kancelář USAID, že negativně ovlivňuje politické procesy v Rusku.