Spiknutí proti turecké vládě: Stovky důstojníků mají jít za mříže

Ankara - Turecký soud odsoudil tři bývalé generály k dvacetiletému odnětí svobody. Jedná se o první odsuzující rozsudek ve dvou letech konání procesu. Celkem bylo obviněno 364 důstojníků - měli plánovat spiknutí za účelem svržení vlády premiéra Tayyipa Erdogana v roce 2003. Přes třicet důstojníků bylo osvobozeno, dalších 324 ale bude muset do vězení.

Hlavními odsouzenými jsou tři generálové, a to bývalý šéf letectva Ibrahim Firtina, někdejší velitel námořnictva Özden Örnek a bývalý šéf armády Çetin Dogan. Soudci tribunálu v Istanbulu jim nejprve udělili doživotí, ale poté každému zmírnili trest na 20 let žaláře. Uvedení tři generálové byli označeni za zosnovatele spiknutí, které podle policie počítalo se sérií atentátů s cílem vyvolat chaos v zemi a ospravedlnit vojenskou intervenci, jež měla zbavit moci proislámskou vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). K atentátům prý nedošlo jen díky včasnému odhalení spiknutí.  
   
Soud uznal vinu dalších 324 bývalých a současných důstojníků, kteří se podle obžaloby na protivládním spolčení v roce 2003 také podíleli. Představitele armády poslal za mříže na 12 až 18 let. Ostatních 34 obviněných vojáků soud zprostil viny.
   
Všichni obvinění a odsouzení popírají vinu a pravost důkazů. Jedná se podle nich o politicky motivované procesy, kterými se proislámské síly v zemi snaží udělat čistku v armádě, která se léta označuje za strážce laické podoby Turecka. „Turecko je na vás hrdé,“ skandovaly stovky lidí, které přišly podpořit souzené vojenské důstojníky, jejichž proces začal v prosinci 2010. Lidé také zpívali republikánské písně a označovali podle nich zinscenovaný proces za důkaz, že vláda chce islamizovat zemi.

Soud s tureckými důstojníky
Zdroj: ČT24

Skupina Ergenekon chtěla podle obžaloby rozpoutat sérii teroristických činů a v chaosu svrhnout vládu Strany spravedlnosti a rozvoje AKP. Ta je mnoha Turkům trnem v oku kvůli strachu, že bude posilovat vliv islámu na stát.

Případ prolomil v Turecku jedno velké tabu - až dosud se totiž armáda těšila prakticky úplné imunitě před soudním stíháním. A to i přesto, že v minulosti buď silou, nebo nátlakem svrhla čtyři vlády.

Opozice proces pokládá za pomstu vlády za soudní proces, který zvažoval, zda stranu AKP zakáže.

Recep Tayyip Erdoğan
Zdroj: ČT24