Podle íránského generála je válka s Izraelem nevyhnutelná

Teherán - Válka Izraele proti Íránu nakonec vypukne, prohlásil dnes velitel íránských islámských revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí. Írán je prý připraven zničit židovský stát, ujistil velitel těchto elitních režimních oddílů podle tamních agentur. V pátek Írán varoval Izrael a jeho americké spojence před jakýmkoliv útokem s prohlášením, že jeho odpověď by byla „okamžitá“.

„Ten rakovinový nádor, jakým je Izrael, se snaží rozpoutat válku. Neví se, kdy se tak stane. Oni (Izraelci) považují válku za jediný prostředek, jak nám vzdorovat, jsou ale natolik hloupí, že by je jejich páni (USA) měli zastavit,“ dodal Džafarí.  

Írán považuje Izrael, jemuž upírá právo na existenci, za svého úhlavního nepřítele. V poslední době se napětí ve vztazích mezi těmito státy vyhrotilo kvůli íránskému jadernému programu, jehož se Teherán odmítá vzdát s tvrzením, že je zaměřen výhradně mírově.    

 Izrael a další západní státy ale podezřívají Írán ze snahy vyrobit jadernou zbraň. Izrael v dané souvislosti stále otevřeněji kritizuje údajnou „nečinnost“ mezinárodního společenství. Opakovaně pohrozil samostatným útokem na íránská jaderná zařízení, pokud mezinárodní sankce proti Íránu a diplomatické úsilí nepřimějí Teherán k zastavení jeho jaderných aktivit. Izraelská vláda se netají tím, že se hodlá proti „íránské hrozbě“ bránit.     

Vydáno pod