Za hlavu autora filmu o Mohamedovi sto tisíc dolarů od pákistánského ministra

Islámábád/Dháka - Pákistánský ministr železnic Ghulám Ahmad Bilúr nabízí za smrt autora protiislámského filmu Nevinnost muslimů odměnu sto tisíc dolarů (přes 1,9 milionu korun). Agentuře AP řekl, že by odměnu zaplatil z vlastní kapsy. Kvůli filmu o proroku Mohamedovi dnes vyšly do ulic další stovky protestujících. Například v bangladéšské metropoli Dháce byly při zásahu policie zatčeny desítky lidí a nespočet bylo zraněno. Demonstranti z různých islámských uskupení ohlásili na protest proti policejní akci na neděli celonárodní generální stávku.

Nespočet zraněných a desítky zatčených si dnes podle agentury Reuters vyžádal policejní zásah proti demonstrantům v bangladéšské metropoli Dháce. Tamní policie se snažila rozehnat demonstranty, házející kamení a zapalující auta, obušky a slzným plynem, citoval Reuters svědky a úřady. 

Desetitisíce demonstrantů proti kontroverznímu snímku vyšly také do ulic nigerijského města Kano. Průvod rozhořčených muslimů se podle zpravodaje agentury AFP táhl v délce několika kilometrů. Účastníci provolávali smrt Americe, Izraeli a nepřátelům islámu. 

Demonstrace
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Shahriar

Ani 21 mrtvých, které si vyžádaly podle upřesněné bilance páteční demonstrace, nezabránily dnes dalším protestům v Pákistánu. V pákistánské metropoli Islámábádu pochodovalo přes 5 000 demonstrantů k parlamentu, ležícímu v blízkosti přísně střežené diplomatické enklávy. Demonstranti provolávali Milujeme svého Proroka a žádali potrestání těch, kdo ho urážejí. V Láhauru na východě země demonstrovalo kolem 500 příslušníků radikálního islamistického hnutí před konzulátem USA, kde skandovali: „Spojené státy si nezaslouží nic jiného než džihád! (svatou válku)“.

Pákistánský ministr železnic Ghulám Ahmad Bilúr dokonce naznačil, že odměna je určena i fundamentalistickému hnutí Taliban a teroristické organizaci al-Káida, pokud se ujmou „svaté povinnosti“ a pomohou najít a zabít autora filmu. 

Pálení americké vlajky v Pákistánu
Zdroj: B.K. Bangash/AP Photo

Bouřlivé protesty proti kontroverznímu snímku Nevinnost muslimů otřásají muslimským světem už druhý týden. Propukly v Egyptě a v Libyi, kde při útoku na americký konzulát zemřeli čtyři američtí diplomaté. Poté se rozšířily do muslimského světa, tisíce muslimů demonstrovaly například v Iráku, Indonésii, Indii, Libanonu, Afghánistánu a řadě dalších států. Několik muslimských zemí také zablokovalo přístup na server YouTube, na němž byly ukázky z kontroverzního snímku.