Ať žije německo-francouzské přátelství!

Ludwigsburg (Německo) - Německo a Francie se musí ještě více semknout, aby se podařilo zvládnout problémy současné Evropy. Taková byla slova francouzského prezidenta Françoise Hollanda při příležitosti oslav 50. výročí významného projevu bývalého francouzského prezidenta Charlese de Gaulla, který znamenal začátek německo-francouzského sblížení. Společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou pak vyzval k prohlubování přátelství mezi oběma státy.

„My tvoříme srdce Evropy,“ prohlásil podle DPA Hollande. Spojená Evropa se podle něj stala osudem obou zemí a neměla by spolupracovat jen ve finančním sektoru, ale také tvořit politickou a sociální unii. Francouzský prezident zároveň vyjádřil důvěru, že Evropa překoná nejen současnou ekonomickou, ale také morální krizi.   

Merkelová ve své řeči vyzdvihla, že de Gaullova řeč se stala odkazem pro mladé lidi obou zemí. Jasnozřivě tehdy vložil zodpovědnost za vývoj Evropy do rukou mladých Němců a Francouzů. „Budoucnost Evropy leží ve vašich rukou,“ obrátila se v projevu na mladé posluchače z obou zemí.

  • François Hollande a Angela Merkelová autor: Thomas Niedermuller, zdroj: ISIFA/Gettyimages
  • François Hollande a Angela Merkelová autor: Thomas Niedermuller, zdroj: ISIFA/Gettyimages

Angela Merkelová, německá kancléřka

„Musíme především odstranit vysokou nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Evropě. Chceme, aby budoucnost Evropy a mladí lidé dostali šanci. Na tom bude Německo a Francie spolupracovat společně s ostatními evropskými zeměmi.“

Hollande dodal, že oba státy musí naslouchat také dalším zemím Evropské unie. „Jsme jako starý pár, který spolu žije již dlouho a někdy ztrácí orientaci“, citovala jeho slova DPA. Francouzský prezident ukončil svou řeč německy slovy: „Ať žije německo-francouzské přátelství!“ Zopakoval tak tatáž slova, která před padesáti lety vyřkl také de Gaulle. 

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)