V Polsku podlehl otravě metanolem 47letý muž

Varšava – Otrava metanolem za hranicemi Česka si vyžádala další oběť. V polském Pľocku totiž dnes v důsledku otravy zemřel 47letý muž. Další muž, v jehož těle byla také zjištěna přítomnost nebezpečného metanolu, leží ve vážném stavu v tamější nemocnici. Informoval o tom dnes polský server gazeta.pl.

„Předběžné závěry nenaznačují původ metanolu z České republiky,“ řekl Christopher Sand, mluvčí policie města Pľocku, které leží asi sto kilometrů severozápadně od Varšavy. Sand dodal, že muži nepili alkohol společně a jedná se tedy o dva samostatné případy. Muž, který dnes zemřel, byl převezen do nemocnice v pátek.   

V souvislosti s aférou s pančovaným alkoholem dnes portál tvn24.pl informoval, že polská policie zadržela na jihu země Slovenku, která prodávala nekolkovaný a podezřelý alkohol z České republiky. V zajištěném kontrabandu jsou podle vyšetřovatelů také čtyři láhve s etiketami, před nimiž Praha varuje, napsal dnes .

Slovenka prodávala tvrdý alkohol na tržišti v jihopolském městě Tarnowskie Góry. Policisté při kontrole nalezli 71 lahví bez příslušných kolků, mezi nimiž byly i čtyři kusy, které jsou považovány za možnou hrozbu, protože mají podezřelé etikety. Specialisté nyní zjišťují, zda obsahují nebezpečný metanol.   

Polští hygienici již několik dní provádějí kontroly obchodů a podezřelého alkoholu. Ze 453 odebraných vzorků doposud vyhodnotili asi čtvrtinu, v žádném z nich se nebezpečný metanol neprokázal. Úřady zatím zajistily v celé zemi více než 159 000 láhví alkoholu původem z Česka a uskutečnily inspekce na 38 000 míst, kde se alkohol prodává.