Krajanský kostel v srbské Kruščici slavil sto let

Kruščice (Srbsko) - Čeští krajané v srbské Kruščici si připomněli sto let existence svého katolického kostela. Začátkem minulého století si ho postavili sami, z dobrovolných příspěvků, a dodnes udržují křesťanské tradice. Na oslavy století svého svatostánku pozvali kruščičtí Češi krajany z celého Banátu, z Bělehradu a dalších míst v Srbsku. A přijeli i hosté z Česka.

Do Banátu, tehdy hraniční oblasti bývalého rakouského impéria, přišli Češi začátkem 19. století. Zůstali i poté, co se po první světové válce Banát rozdělil mezi Jugoslávii a Rumunsko. S místními, kteří udržují pravoslaví, vždy vycházeli bez problémů. „Velmi si vážím toho, že na bohoslužbě i při obědě byl také zdejší ortodoxní duchovní, což je znamení, že tady neexistuje napětí,“ domnívá se biskup Václav Malý, který při oslavách v kruščickém kostele sloužil mši.

Ta končí vybíráním příspěvků - tradičně, před sto lety kostel postavili místní Češi výhradně ze sbírek. „Každý dával, kolik mohl. Vybírali dobrovolné příspěvky v okruhu sta kilometrů,“ popsal tehdejší situaci místní historik Josef M. Irovič.

Česká komunita v Srbsku se rok od roku zmenšuje. Nová manželství jsou většinou smíšená a uzavírají se v ortodoxních kostelech. Na rozdíl od jiných komunit v zahraničí se ale čeština stále ještě drží. Je to i zásluhou českého učitele, který do škol za dětmi dojíždí.

Reportáž Šárky Kuchtové (zdroj: ČT24)

V srbském Banátu žijí více než dvě tisícovky Čechů, dochází ale k tomu, co lze pozorovat i v jiných oblastech Srbska - vesnice se postupně vylidňují a lidé se stěhují do měst, kde sounáležitost s komunitou už není tak silná.

Vydáno pod