Brunej slaví, sultán provdal svou dceru

Bandar Seri Begavan – Jeden z nejbohatších mužů světa, brunejský sultán Muda Hassanal Bolkiah, provdal svou dceru. Okázalý svatební obřad se konal v královském paláci o zhruba 1 700 místnostech. Pozváno bylo kolem 3 000 hostů, mezi jinými thajská premiérka, filipínský prezident a kambodžský premiér. Okázalost a velkolepost královské svatby je vzácným rozptýlením ve státečku, pověstném svým klidem a absencí nočního života. Alkohol je v Bruneji zakázán.

Princezna Hajah Hafizah Sururul Bolkiahová (32) a ženich Pengiran Haji Muhammad Ruzaini (29) oficiálně vstoupili do manželství ve čtvrtek, po podpisu manželské smlouvy. Dnešní svatební ceremonie je ale vrcholem týdne oslav v malém sultanátu se 350 000 obyvateli, ležícím na severu ostrova Borneo, který vděčí za své nesmírné bohatství těžbě ropy a zemního plynu.   

Nevěstu v béžové róbě ozdobené křišťály a vyšívané zlatem přivedlo do trůnního sálu 16 strážců z kopími a nádhernými štíty. Tam k ní přistoupil viditelně napjatý ženich ve zlatém a brokátovém úboru.

Sultán Bolkiah uchopil ženichovu ruku a položil ji na čelo své dcery v gestu, symbolizujícím požehnání a lásku. Před novomanžele byla postavena kytice květin z křišťálu, s vejcem zavěšeným na každém stonku. Tak se vyjadřuje přání, aby jejich manželství bylo plodné. Náboženský obřad trval asi 20 minut, večer je v plánu státní banket.

Svatba
Zdroj: ISIFA/EPA/STR

Šestašedesátiletý sultán Bolkiah má pět synů a sedm dcer, vzešlých ze tří svazků. Princezna Hajah Hafizah je jeho pátým potomkem a pracuje na ministerstvu financí. Její manžel je funkcionářem v úřadu premiéra.