Syrská opozice vyzvala k mírovému ukončení konfliktu

Damašek – S požehnáním syrských úřadů se dnes v Damašku sešli zástupci tamní opozice. Během schůze vyzvali k příměří, mírovému ukončení syrské občanské války a politickému řešení krize, ale také ke svržení prezidenta Bašára Asada. To vše navzdory tomu, že v posledních dnech bylo zatčeno několik představitelů opozice. Schůze se zúčastnili i diplomaté z Číny, Ruska a Íránu.

Jeden z organizátorů opoziční konference Radžá Násir dnes vyzval k „okamžitému zastavení střelby, zastavení brutálního a barbarského ostřelování, k příměří a zastavení bojů“. Příměří by podle Násira mohlo otevřít cestu k politickému procesu, jenž zaručí radikální politickou změnu, ukončení stávajícího režimu a skutečnou demokracii.   

Konferenci svolala hlavní zastřešující organizace domácí syrské opozice Národní koordinační výbor pro demokratickou změnu. Ten představuje režimem tolerovanou opozici tvořenou nacionalisty, Kurdy a socialisty.

Západní země zatím váhající s vojenskou intervencí v Sýrii opakovaně vyzývaly Asada k odstoupení, ale jejich úsilí o prosazení odpovídajících sankcí OSN proti Sýrii naráží na neochotu Ruska a Číny, jejichž zástupci se dnešního opozičního setkání také zúčastnili.   

„Hlavním cílem je nyní okamžité ukončení násilí v Sýrii, ať ze strany vlády, nebo ozbrojených skupin,“ prohlásil ruský velvyslanec Azamat Kulmuchamětov. Dalším, neméně důležitým úkolem, je podle něj mírové politické řešení současného konfliktu.   

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Asad považuje povstalecké bojovníky za teroristy podporované zahraničními islamisty a slibuje jejich zničení. Část domácí opozice usilující o mírový přechod k pluralitní demokracii naopak toleruje.   

Povstalečtí bojovníci vnitřní syrskou opozici obviňují z přílišné pasivity. „Není to skutečná opozice v Sýrii. Tato opozice je jen rubem téže mince,“ prohlásil mluvčí Svobodné syrské armády (FSA) usilující o svržení Asadova režimu.   

Oba ozbrojené tábory přitom věří, že v nejbližší budoucnosti nastane rozhodující obrat v konfliktu, a to v jejich prospěch. FSA o víkendu ohlásila ofenzivu a přemístění svého hlavního velitelství z Turecka přímo do Sýrie. Zástupce Asadova režimu zase před několika dny prohlásil, že nasazení armády přinese během měsíce „konkrétní výsledky“. 

Konflikt v Sýrii si od počátku protivládních protestů z března loňského roku vyžádal podle nevládních organizací na 27 tisíc mrtvých. Většina lidí zemřela v posledních měsících, kdy konflikt přerostl v občanskou válku. Opozice nyní žádá pokojné svržení režimu Bašára Asada.