Policista z aféry kolem Po Si-laje odsouzen na 15 let

Peking - K 15 letům ve vězení odsoudil čínský tribunál bývalého policejního šéfa Wang Li-jüna, který byl zapletený do skandálu bývalého vlivného politika Po Si-laje. Ten přišel o veškeré politické funkce poté, co se přišlo na to, že se jeho manželka podílela na vraždě britského obchodníka. Policista podle soudu vraždu pomáhal zatajit.

Čínský soud vynesl trest 15 let vězení nad bývalým policejním šéfem Wang Li-jünem. Proces s jednou z klíčových postav největší politické aféry poslední doby v zemi trval pouhé dva dny a skončil minulé úterý. Bývalý policejní šéf podle oficiálního záznamu slyšení obvinění vznesená proti němu nepopřel. Jednání bylo podle Pekingu veřejné, zahraniční novináři ale do soudní síně vpuštěni nebyli.

Podle zjištění soudců totiž Wang pomáhal zatajit vraždu, již spáchala manželka kdysi vlivného stranického funkcionáře Po Si-laje. Právě Wang Li-jün přitom celou aféru spustil. V únoru uprchl na americký konzulát, kde tvrdil, že se bojí o život, protože věděl o vraždě britského obchodníka Neila Heywooda. Čínským úřadům se pak sám vzdal a před soudem čelil obvinění z přeběhlictví, zneužití moci, přijímání úplatků a zneužití zákona k vlastním cílům. 

„Rozhodli jsme se mu udělit souhrnný trest 15 let ve vězení za všechna čtyři obvinění a na rok ho zbavit politických práv,“ řekl po vynesení verdiktu mluvčí soudu. 

Krátce po útěku Wang Li-jüna na americký konzulát vyloučila čínská komunistická strana ze svého politbyra Po Si-laje – dříve vlivného a oblíbeného politika – a jeho manželku obvinily úřady z Heywoodovy vraždy. 

Teď se spekuluje, jaký trest postihne samotného Po Si-laje. „Jeho čeká trest v rámci strany. Přijde samozřejmě o všechny svoje pozice. Možná ho i úplně vyloučí ze svých řad,“ předpovídá profesor na univerzitě v Hong Kongu Joseph Cheng. Po Si-laj se už víc než půl roku neobjevil na veřejnosti a svět čeká na další proces. Analytici ale spíš sázejí na disciplinární řízení a tiché ukončení skandálu. 

Po Si-laj měl přitom před sebou slibnou budoucnost. Komunistická strana se během podzimu chystá na změny ve vedení a právě jeho mělo čekat povýšení. Podle mnohých měl ale silné odpůrce. Obyvatel Čcheng-Tu naznačuje, že za jeho odchodem je tak něco úplně jiného: „Jsem přesvědčený o tom, že je obětí boje o moc. Nikdo ale neví, co se stalo, a tak můžeme jen spekulovat.“

Tyran, nebo hrdina?

Aféra kolem Po Si-laje znamená pro Wanga taktéž velmi tvrdý pád. Ještě před několika měsíci byl totiž na vrcholu kariéry. Jako policejní šéf v Čchung-čchingu proslul tvrdou kampaní proti organizovanému zločinu. Díky němu policie zatkla desetitisíce lidí, odhalila zkorumpované úředníky i policisty. Jeho osudy se dokonce staly předlohou pro televizní seriál z policejního prostředí. 

I předchozí policejní kariéra zaujala filmaře. Podle Čou Li-ťüna, autora scénáře seriálu, měl Wang smysl pro dramatično. Jako vyšetřovatel například přijel na místo činu v džípu značky Mitsubishi se dvěma řadami silných reflektorů na střeše. Vystoupil z vozu, vyskočil na střechu, vytáhl zbraň a začal střílet do vzduchu.  

A tak se začala projevovat i černá stránka policejního hrdiny. Wang údajně v boji proti korupci používal zvlášť brutální metody a i na čínské poměry byl agresivní. Svědci potvrzují zastrašování, mučení a přiznání vynucená násilím. 

Bývalý Wangův kolega ze severovýchodní Číny si vzpomněl, že policejní šéf dokonce občas sám vykonával popravy a pitvy, aby viděl, „jestli srdce zločinců jsou černá, nebo rudá“. Popravě neušel v roce 2010 ani někdejší šéf čchungčchingské justice Wen Čchiang za to, že chránil gangy, přijímal úplatky a znásilňoval.

Wang Li-jün dostal 15 let vězení (zdroj: ČT24)