Premiér Kazachstánu podal demisi a hned získal novou funkci

Astana - Prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev přijal demisi tamního premiéra Karima Masimova. Masimov byl nejdéle sloužícím kazašským premiérem od roku 1991, kdy země získala nezávislost. Ve funkci byl od ledna 2007. Nazarbajev Masimova vzápětí po rezignaci jmenoval šéfem prezidentské kanceláře.

Masimov byl nejdéle sloužícím kazašským premiérem od roku 1991, kdy země získala nezávislost. Ve funkci byl od ledna 2007. Byl také široce respektován mezinárodní komunitou investorů. Podařilo se mu udržet ve středoasijské zemi hospodářský růst i během světové finanční krize.

Sedmačtyřicetiletý Masimov je dlouholetým oddaným stoupencem Nazarbajeva, jenž pevnou rukou již více než 20 let vládne zemi, která je stále významnějším dodavatelem ropy a zemního plynu a má klíčovou roli při dodávkách materiálu pro zahraniční jednotky v Afghánistánu.

Nová funkce znamená pro Masimova podle analytiků vzestup. „Prezidentská správa je instituce, která řídí všechny aspekty života v Kazachstánu,“ řekl analytik Dosym Satpajev. Masimov řídil ekonomické záležitosti, nyní je odpovědný za politickou činnost, dodal Sat. Reálnou moc v Kazachstánu má prezident Nursultan Nazarbajev, ale Masimov je považován za vlivného a kompetentního správce ekonomických záležitostí.

Dvaasedmdesátiletý Nazarbajev je v čele Kazachstánu od sovětské epochy a znovu byl do funkce zvolen loni v dubnu. Jeho věk a informace kolující o jeho zdraví vyvolávají spekulace o jeho případném nástupci. Za toho byl považován jeho zeť Timur Kulibajev, považovaný za třetího nejbohatšího podnikatele Kazachstánu. Nazarbajev ho ale koncem loňského roku odvolal z vedení státního investičního fondu Samruk-Kazyna kvůli krvavým nepokojům v ropném středisku Džanaödzenu, kde fond vlastní výnosné ropné vrty.