Pejskaři vypsali odměnu na traviče psů v Moskvě

Moskva – Moskevští pejskaři mají strach o své mazlíčky, ve městě řádí travič psů. V oblíbeném parku v centru města se už otrávilo nejméně 40 psů. Zdejší chovatelé proto zahájili pátrání po neznámém škodiči. Sestavili hlídky a na dopadení traviče vypsali odměnu 100 tisíc rublů, což je v přepočtu přes 60 tisíc korun.

Desítky moskevských psů uhynuly poté, co se otrávily v October parku na západě Moskvy. Zvířata sežrala otrávené maso nastražené pod listím a živými ploty. Svědci údajně viděli, jak mladý muž při procházce s malým dítětem a ženou něco dával v parku na zem. 

Policie sice zahájila vyšetřování, jenže viníka ještě nedopadla. A majitelům psů dochází trpělivost, rozhodli se proto zakročit. Sestavují anonymní hlídky, které budou pátrat po neznámém traviči, za jeho dopadení navíc nabízejí pejskaři finanční odměnu. 

Několik dní poté, co se v parku otrávili první psi, se tady na stromech objevily letáky s fotkou dítěte pokousaného psem. U obrázku byl varovný text. Píše se v něm, že park je kvůli psům nebezpečný. Text doplnila výhrůžka: „Musíte vědět, že jestli nedodržíte pravidla pro venčení, váš pes zemře… Pes s náhubkem nemůže návnadu sežrat, jakkoli by si to přál. Vyřiďte svým přátelům, ať používají náhubky a vodítka. Jestli park zase bude vypadat jako obří psí bouda, přibude návnad - a uvnitř budou rybářské háčky a jed.“

Ruská média často přinášejí zprávy o útocích psů bojových plemen na lidi, Moskvu navíc trápí přemnožení toulaví psi, v ulicích metropole se jich má potulovat až 25 tisíc. Vznikla zde proto komunita takzvaných lovců psů, kteří mají na internetu dokonce svá fóra, na nichž vystavují fotografie s mrtvými psy, které zabili.  

Travič měl přitom předchůdce. Před třemi lety vyvolal velký rozruch případ Dmitrije Chudojarova, který v moskevských ulicích střílel nejprve toulavé psy a pak i domácí mazlíčky. Zastřelil i štěně, které majitel vedl na vodítku. Pro tuto zábavu si dokonce pořídil speciální vzduchovku s nočním zaměřovačem. Kvůli soudním průtahům byl nakonec čin promlčen a střelec vyvázl bez trestu.