Írán opět hrozí kvůli Mohamedovi - tentokrát bojkotem Oscarů

Teherán - Írán hrozí bojkotem filmových cen Oscar, pokud americká Akademie filmových umění a věd neodsoudí snímek hanobící islámského proroka Mohameda. Řekl to íránský náměstek ministra kultury Džavád Šamkadrí. Kontroverzní film podle něj zranil city 1,5 miliardy muslimů na celém světě. Írán údajně na letošní Oscary zaslal hraný snímek Kostka cukru. Kritické reakce na film neutichají ani v jiných arabských zemích - početné davy protestovaly například na Srí Lance, v Nigérii nebo v Afghánistánu. Íránské úřady zablokovaly přístup k elektronické poště Gmail a v arabských zemích se rozběhla kampaň, která vyzývá k bojkotu serveru YouTube a služeb Googlu.

„Doporučuji, aby se Írán této akce nezúčastnil, dokud americká filmová akademie patřičně nezareaguje na ten urážlivý film,“ prohlásil Šamkadrí. Americká Akademie filmových umění a věd podle něj film musí odsoudit a také se distancovat od jeho tvůrců.

Loni Írán na Oscarech bodoval

Podle informací agentury Mehr zaslal Írán do soutěže v kategorii nejlepší cizojazyčný hraný film snímek Je habeh kand (Kostka cukru). Loni se Írán dočkal prvního Oscara pro svůj snímek. Oceněno bylo rozvodové drama Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhádího.

Už předtím tento snímek získal Zlatého medvěda v Berlíně a Zlatý glóbus v Los Angeles. 
Vyhlašování Oscarů se příští rok uskuteční 24. února. Nominace budou oznámeny už 10. ledna.

Írán blokuje i přístup na GMail

Írán kvůli filmu o Mohamedovi začal nově blokovat také některé služby Googlu, konkrétně například přístup ke schránkám elektronické pošty GMail. Výpadek se týká odhadem několika milionů Íránců, někteří poskytovatelé internetu ale zatím přístup k emailu dál umožňují.

Írán celkem blokuje kolem pěti milionů internetových adres, mezi nimi je třeba služba YouTube, která ukázky z kontroverzního filmu zveřejnila.

Dvouhodinový snímek Innocence of Muslims (Nevinnost muslimů) natočil americko-izraelský filmař Sam Bacile, prý s cílem, aby snímek byl kontroverzním politickým prohlášením, které odsoudí islám. Film z roku 2011 zobrazuje zakladatele islámu mimo jiné jako nezodpovědného sukničkáře, který schvaloval pohlavní zneužívání dětí, a tvrdí, že Mohamed byl podvodník. Distribuci v USA měl na starosti prý také silně protiislámsky smýšlející koptský křesťan původem z Egypta.

Film byl natočen v angličtině, části snímku s arabským dabingem se pak objevily na internetu. Celý film se promítal jen jednou, a to letos pro skoro prázdné kino v Hollywoodu. Řada muslimů chápe jako urážku už jen zobrazení proroka Mohameda, o jeho hanobení nebo zesměšňování nemluvě. Snímek prý pomohlo financovat více než sto židovských sponzorů.

Vydáno pod