Ve Srebrenici genocida nebyla, ujistil bosenskosrbský prezident

Srebrenica (Bosna) - Nejvyšší představitel bosenské Republiky srbské Milorad Dodik v neděli opět vzbudil pozornost svými výroky o událostech občanské války. Na předvolebním mítinku ve Srebrenici Dodik údajně prohlásil, že zabití tisíců lidí v červenci 1995 nebyla genocida. Za ni přitom tehdejší masakr označil i Mezinárodní soudní dvůr OSN.

„Od začátku se tvrzením o genocidě snaží ze Srebrenice udělat špatné místo pro Srby. Já ale říkám, že žádná genocida spáchána nebyla! Existoval jen plán připravený cizinci a bosňáckými (muslimskými) politiky, kteří nám chtěli přisoudit odpovědnost za něco, co jsme neudělali,“ prohlásil bosenskosrbský prezident dva týdny před komunálními volbami.

Ze zločinů, které se ve Srebrenici staly, se podle Dodikových slov mají zodpovídat jen jejich pachatelé a ne celý srbský národ. Nesmí se ale zapomínat ani na 28 000 srbských obětí, dodal na mítinku s tím, že odpovědi mají hledat soudy, a ne politici.

„Politikům ze Sarajeva a některým představitelům mezinárodního společenství se hodí historka o zlých Srbech a Bosňácích jako obětech. To musí přestat. Srbové jsou dobří lidé, hrdý národ. Dobří jsou i Bosňáci jako národ, mají ale špatné politiky,“ shrnul své vidění bosenské scény Dodik.

Dobytí enklávy Srebrenica bosenskosrbskými jednotkami a následný masakr se v červenci stal jedním z tragických vrcholů tříleté občanské války v Bosně a Hercegovině. Celkový počet obětí srebrenického masakru, který za genocidu označil Mezinárodní soudní dvůr OSN, se dodnes jen odhaduje, nejčastěji se hovoří o 8 000 mrtvých. Za účast na masakru již odsoudily soudy v Bosně, Srbsku i Haagu desítky lidí k mnohaletým trestům vězení.

Vydáno pod