Dozvuky obří „facebookovské“ oslavy: Výtržníci stanou před soudem

Amsterodam - Výtržníkům z páteční hromadné narozeninové oslavy, kterou omylem svolala prostřednictvím Facebooku dívka z nizozemského Harenu, hrozí čtyři roky vězení. Před soudem se bude kvůli veřejnému násilí zodpovídat 31 mladíků.

Výtržníci zapalovali automobily, plenili obchody a zanechali po sobě spoušť v několika ulicích nizozemského městečka. Několik podezřelých se samo vydalo policii, někteří v doprovodu rodičů. „Je lepší, když se přihlásí sami, jinak zveřejníme jejich fotografie na internetu,“ řekl policejní mluvčí Paul Heidanus. „Hrozí jim až čtyři roky vězení,“ oznámila státní zástupkyně v Groningenu. Z celkem 35 osob zadržených během víkendu jich zůstává šest ve vazbě.

Šestnáctiletá obyvatelka poslala přes sociální síť Facebook pozvánku na oslavu svých narozenin omylem 30 tísícům lidem. Oslavenkyně původně plánovala menší slavnost u sebe doma, pozvánku ale zapomněla označit za soukromou, a ta se šířila po webu.

Neplánovaná oslava v nizozemském Harenu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Dorazily tisíce lidí

Do města s 18 tisíci obyvateli na oslavu přišlo až 5 000 mladých lidí. Zhruba 30 lidí bylo během „párty“ zraněno, z toho 84letý muž vážně. Většině podezřelých výtržníků je 18 nebo 19 let, ale 11 z nich je nezletilých.

Haren se na akci připravoval skoro celý týden. Několik internetových serverů, které upřesnily přesnou adresu mladé oslavenkyně, pojmenovalo večírek Project X Haren v narážce na americký film Projekt X. Ten pojednává o party, kterou uspořádali tři mladíci a která se zcela vymkla jejich kontrole. Film se stal inspirací pro pořádání po Facebooku řady velkých divokých večírků.

Vydáno pod