V podezřelých láhvích v Polsku metanol nebyl

Varšava - V žádné ze 149 láhví českého alkoholu, které minulý týden zadrželi celníci ve městě Kielce na jihovýchodě Polska, metanol nebyl. Alkohol byl přitom v těch samých obalech, v jakých se v Česku prodávaly zdraví i životu nebezpečné alkoholické nápoje s metanolem.

V Kielcích koncem srpna skončili v nemocnici manželé, kteří vypili nebezpečný tvrdý alkohol s metanolem. Muž otravu nepřežil, žena přišla o zrak. Začátkem září pak v tomto městě zemřel ještě jeden člověk. Úřady měly podezření, zda jejich smrt nemá na svědomí metanol obsažený v nápojích dovezených z Česka.

Naopak přítomnost této látky před několika dny potvrdili hygienici u několika vzorků alkoholu z Česka v regionu Malopolsko, kam patří i Krakov. Nicméně úřady připomínají, že určité množství metanolu polské předpisy v alkoholických nápojích povolují, je proto třeba počkat na další testy.

Polsko už před více než týdnem zavedlo zákaz dovozu alkoholu z Česka s výjimkou piva a vína, později ho následovalo Slovensko a Rusko. Minulou středu pak export nápojů obsahujících více než 20 procent alkoholu zakázala samotná česká vláda.