Plakáty v newyorském metru odsuzují džihád

New York - Na deseti stanicích newyorského metra se v pondělí objevily plakáty označující islámskou svatou válku za surovost a primitivní barbarství. Vedení metra z obavy před násilnou reakcí věřících muslimů akci zakázalo, ale soud s poukazem na ústavní dodatek o svobodě slova zákaz zrušil.

Muslimský svět stále ještě vře kvůli americkému filmu urážejícímu islám. Z newyorského metra přitom přichází nová kontroverze – plakát označující islámský džihád za krutý a barbarský. „Kdykoliv jsem to chtěla vylepit, nikdy nebyla vhodná doba. Kdy je vhodná doba na to, mluvit otevřeně o džihádu,“ ptá se autorka plakátů Pamela Gellerová.

„V jakékoli válce mezi civilizací a surovostí podporujte civilizaci. Podporujte Izrael, odmítněte džihád,“ stojí na plakátech, které nechala vyvěsit proizraelská Americká iniciativa na obranu svobody. Plakáty o velikosti 117x72 centimetrů budou v metru vyvěšeny měsíc. Plakáty už v červenci jezdily na autobusech v San Francisku. Tamní dopravní podnik se od nich velkým písmem hned vedle distancoval.

„Toto není válka mezi civilizovaností a krutostí, ale mezi nevědomostí a pochopením. My se snažíme být na správné straně,“ říká ředitel Rady pro americko-islámské vztahy Cyrus McGoldrick.

Většina cestujících v metru si plakátu nevšimla. Ti, kdo ho postřehli, byli většinou kritičtí. „Kde je ochrana svobody vyznání? Na slovo 'surovec' je muslimská komunita skutečně citlivá,“ řekla Javerea Khanová, muslimka z Bronxu původem z Pákistánu.

Podle mluvčí správy metra plakáty zatím nikdo nepoškodil. Americká iniciativa na obranu svobody proslula svou kampaní proti zřízení střediska muslimské komunity nedaleko místa, kde 11. září 2001 zaútočili na newyorské mrakodrapy teroristé.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod