Desítky tchajwanských lodí zčeřily spor o japonské ostrovy

Tokio - Šest člunů tchajwanské pobřežní hlídky dnes v doprovodu několika desítek rybářských lodí proniklo do japonských výsostných vod v blízkosti ostrovů, na něž si kromě Japonska činí nárok Tchaj-wan i Čína. Oznámila to japonská pobřežní hlídková služba, která proti plavidlům použila vodní děla. Incident je pokračováním sporu o ostrovy pojmenované v Japonsku Senkaku a v Číně Ťiao-jü.

Tchajwanská flotila s poselstvím suverenity Tchajwanu tvrdě narazila. Od souostroví ji odehnala japonská pobřežní hlídka. „Znovu jsme si Tchajwanu stěžovali. Kvůli bezpečnosti v okolí ostrovů Senkaku na místě zůstaneme a naše úřady se připraví na všechny možné situace, které mohou nastat,“ říká mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura.  

Tchajwanští rybáři chtěli hromadnou plavbou připomenout svůj nárok na souostroví, o které se ostrov pře s Japonskem a s Čínou. Na ostrovech ve Východočínském moři sice nikdo nežije, ve vodách kolem nich je ale hodně ryb a nejspíš i bohatá naleziště zemního plynu. „Asi před sedmi lety tady našli plyn a od té doby nám brání v práci. Je to tady hlavní rybářská oblast a oni nám tu nedovolí lovit,“ stěžuje si tchajwanský rybář. 

Operaci tchajwanských plavidel podpořil tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. „Prezident Ma podporuje vlasteneckou akci rybářů a oceňuje pobřežní hlídku za prosazování naší svrchovanosti a ochranu rybářů,“ uvedla prezidentská kancelář. „Ma vyzývá japonskou stranu, aby respektovala práva rybářů na loviště jejich předků… a doufá, že všechny zúčastněné strany vyřeší spory mírovou cestou a budou společně sdílet zdroje ve Východočínském moři,“ stojí také v prohlášení.

Protesty tisíců obyvatel Tchajwanu v Taipei proti japonskému záboru ostrovů
Zdroj: ISIFA/EPA/DAVID CHANG

U ostrovů Senkaku už delší dobu operují i čínské lodě, které v pondělí rovněž vpluly do regionu nárokovaného Japonskem. Dvě čínské hlídkové lodě ve sporné oblasti Východočínského moře podle Pekingu provádějí hlídku „na obranu čínských práv“. Konflikt už řadu týdnů vážně komplikuje japonsko-čínské vztahy a zvyšuje napětí v celé oblasti.

Během dneška se v pekingu uskuteční jednání zástupců Číny a Japonska věnované sporu o ostrovy Senkaku. Vysocí diplomaté obou zemí mají zjistit, zda existuje dostatek vůle k urovnání konfliktu, který už poznamenal obchodní vztahy obou zemí a vyvolal i násilné demonstrace.