Slovenský ministr chce vrátit láhve s alkoholem zpět do Česka

Bratislava – Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek žádá, aby se české lihoviny, které museli slovenští prodejci stáhnout, vrátily zpět do Česka. Jinak by museli distributoři na vlastní náklady zkontrolovat každou láhev. Na Slovensku zakázali kvůli aféře s metanolem v Česku dovoz a prodej českých lihovin od 20 procent. Ke podobnému kroku přistoupilo i Rusko, které zákaz dovozu odvolá, jedině až bude v Česku ukončeno vyšetřování.

„Budeme požadovat, aby se český alkohol stáhl z trhu, aby si ho odebrali domů. Budeme akceptovat až nové šarže, které budou vyrobeny po datu zrušení prohibice (v Česku),“ prohlásil slovenský ministr Jahnátek v televizi TA3. Podle něj by se tak měly stažené láhve vrátit zpět do Česka. „Pro českou stranu bude mnohem efektivnější, aby alkohol stáhla a aby v budoucnu začala dodávat nové šarže s bezpečným alkoholem,“ dodal ministr.

Slovensko zákaz zruší až poté, co částečnou prohibici uvolní i Česko. Podle odhadů by mělo být na Slovensku asi 2,7 milionu láhví českého alkoholu. Jahnátek přitom nevyloučil, že zákaz distribuce českého alkoholu by mohl na Slovensku platit i několik měsíců.

Dovozci na Slovensku se proti takovému postupu ohradili, dokážou prý zdokumentovat původ výrobků. „Jsme schopni zdokumentovat původ (lihovin), dokonce i původ surovin. Věříme, že produkty, kde to dokážeme přesně identifikovat, budou uvolněny do prodejní sítě,“ zareagoval na to Roman Pócs, předseda sekce importérů ve sdružení obchodu a cestovního ruchu.

Podobný zákaz jako na Slovensku platí i v Rusku, které kvůli metanolové aféře nedovoluje dovážet český tvrdý alkohol. Zákaz Rusové nezruší, dokud neobdrží úplnou informaci o výsledcích vyšetřování v České republice. Prohlásil to ruský hlavní hygienik Gennadij Oniščenko. 

K zákazu dovozu lihovin z ČR se Moskva odhodlala poté, co český ministr zdravotnictví Leoš Heger zakázal český vývoz nápojů s obsahem alkoholu od 20 procent. 

Ruská obchodní inspekce Rospotrebnadzor, jejímž je Oniščenko rovněž předsedou, se v minulých dnech obrátila do Bruselu, aby zjistila, co bylo příčinou otrav, a aby získala informaci ohledně přijímaných opatření.