Save the Children: Děti v Sýrii čelí děsivým traumatům

Damašek - Na případy věznění a mučení dětí syrskými vojáky upozorňuje další zpráva. Po OSN s ní přišla organizace Save the Children, která vyzpovídala desítky dětí. O horšící se situaci v zemi mluvil taky zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Běžně prý dochází k mučení vězňů a vojáci útočí i na školy. Syrská armáda dál bombarduje Aleppo. Při náletu v pondělí zemřelo podle opozice nejméně 5 lidí včetně tří dětí.

Organizace Save the Children varuje, že děti v Sýrii jsou mučeny a unášeny. Tato zvěrstva by měla být podrobně zdokumentována, žádá organizace. Její pracovníci tvrdí, že téměř všechny děti, se kterými v Sýrii mluvili, viděly zemřít nějakého člena rodiny. Organizace proto vyzvala Organizaci spojených národů, aby začala problém řešit.

Save the Children zachytilo bezpočet případů týrání a zneužívání dětí v Sýrii, kde už rok a půl zuří konflikt. Například patnáctiletý mladík popsal, jak ho ve vězení pálili cigaretami. Další děti pak tvrdily, že ve vězení dostávaly elektrické šoky, nebo že byly v cele s rozkládajícími se mrtvolami. Jiný náctiletý mladík viděl údajně umírat šestileté dítě, které ve vězení mučili a trápili hladem.

Mluvčí organizace říká: „To, co jsem slyšela od těch dětí, je absolutně otřesné. Slyšela jsem, že mučili děti mladší deseti let. Slyšela jsem o dětech mladších osmi let, které vlastníma rukama pomáhaly vytahovat mrtvoly z trosek.“

Save the Children:

„Narůstající násilí v Sýrii donutilo desítky tisíc dětí opustit své domovy. Mnoho z nich bylo svědky hororových scén, které je hluboko zasáhly. Opuštění domova je přitom pro každé dítě srdcervoucí.“

Zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí přitom sám upozorňuje na to, že situace v Sýrii je už teď „extrémně špatná a ještě se zhoršuje“. Informoval o tom Radu bezpečnosti OSN, Brahímí nicméně připustil, že stále ještě nemá plán, jako nastolit v zemi mír.

Lachdar Brahímí řekl: „Není pochyb o tom, že situace v Sýrii je extrémně špatná a ještě se zhoršuje. To ohrožuje nejen celý region, ale i bezpečnost a mír v celém světě.“

Boje v Sýrii
Zdroj: Manu Brabo/AP Photo

V zemi dál zuří boje. Terčem rebelů se dnes stala škola v Damašku. Budovu využívají vládní bezpečnostní síly a provládní milice. „Přesně v 9:35 bylo odpáleno sedm náloží při dvou explozích s cílem zasáhnout školu, využívanou k pravidelným týdenním plánovacím schůzkám mezi bezpečnostními důstojníky a milicemi šabíha,“ informuje vůdce opoziční skupiny Ansar Islám.  Výbuch později potvrdil i syrský režim, podle kterého se zranilo sedm lidí a budova utrpěla jen malé škody. 

Aktivisté také informovali o bombardování povstalci ovládaných čtvrtí v Halabu. V provincii Idlib, kde je většina měst a vesnic už druhý den bez elektřiny, zemřel civilista. Dva lidé přišli o život při bombardování v oblasti Dajr az-Zauru.

Izrael dnes oznámil, že minometné granáty vypálené ze Sýrie dopadly na Izraelem okupované Golanské výšiny. Není jasné, která ze stran syrského konfliktu je odpálila. Izraelská armáda ale uvedla, že granáty dopadly do ovocného sadu, nikoho nezranily ani nezpůsobily škody a nebyly podle ní záměrně určeny Izraelcům.

Děti v Sýrii jsou vězněny a mučeny (zdroj: ČT24)