Ostatky obětí ze Smolenska byly zaměněny, Poláci je exhumují

Varšava - V hrobě Anny Walentynowiczové, známé aktivistky polských protikomunistických odborů Solidarita, která předloni zahynula spolu s dalšími 95 lidmi při leteckém neštěstí u ruského Smolenska, byly pohřbeny ostatky jiné ženy. Poláci potvrdili podezření díky exhumaci ostatků a provedeným testům.

Minulé pondělí byly z hrobu Anny Walentynowiczové exhumovány ostatky a podrobeny testům, které dokázaly, že nejsou Walentynoviczové. Podezření na výměnu těl získali polští vyšetřovatelé na základě dokumentů, které dostali z Ruska. Podle polských médií je tělo někdejší předsedkyně nadace Golgota východu Teresy Walewské-Przyjalkowské. Ostatky byly z hrobu na jednom z varšavských hřbitovů vyjmuty minulé pondělí.

Z genetických výzkumů obou těl, které nezávisle na sobě provedla dvě odborná střediska, „jednoznačně vyplývá, že těla byla zaměněna,“ cituje polská agentura PAP mluvčího vrchní vojenské prokuratury Zbigniewa Rzepu.

Pohřeb Anny Walentynowiczové
Zdroj: ISIFA/EPA/Roman Jocher

Podle kněze Henryka Blaszczyka, který předloni ve Smolensku pomáhal identifikovat tělo Walentynowiczové, se chyby museli dopustit Rusové, když ostatky připravovali na celní procedury. „Nevím, jestli se to stalo kvůli nepořádku, nízké kultuře zacházení s tělem člověka po smrti,“ řekl dnes v televizi TVN24.

Walentynowiczová byla v 80. letech po Lechu Walesovi druhou nejpopulárnější osobností nezávislých odborů Solidarita, často však dávala najevo odlišné názory. K definitivnímu rozkolu došlo, když se vyslovila proti účasti Solidarity na jednání u kulatého stolu se zástupci režimu, protože to v jejích očích představovalo zradu hnutí.

Kvůli pochybnostem ohledně správné identifikace ostatků budou exhumovány ostatky ještě několika dalších obětí havárie polského prezidentského speciálu u Smolenska. Doposud se konalo celkem pět exhumací.

Při letecké katastrofě v dubnu 2010 zemřel tehdejší polský konzervativní prezident Lech Kaczyński, jeho manželka Maria a desítky představitelů polského veřejného života. Delegace se jela poklonit památce tisíců Poláků, které na jaře 1940 v katyňském lese nedaleko Smolenska postřílela tajná sovětská policie NKVD.