Obušky a gumové projektily: Policie rozháněla tisíce Španělů před parlamentem

Madrid - Obušky, slzný plyn a gumové projektily použila španělská policie proti tisícům demonstrantů, kteří na předem ohlášené akci Okupujte parlament protestovali před madridským parlamentem proti politice úsporných opatření konzervativní vlády premiéra Mariana Rajoye. Nejméně 20 lidí bylo podle španělských médií během akce zatčeno a 28 zraněno. Demonstranti se rozešli až poté, co poslanci opustili budovu.

„Demokracie byla unesena. 25. září ji půjdeme zachránit,“ zaznělo mimo jiné podle BBC na protestní akci z úst organizátorů. Organizátoři akce obviňují premiéra, že úspornými opatřeními porušil své sliby dané před volbami z listopadu 2011 a oklamal tak voliče.

„Tato demonstrace je významný signál, který posíláme politikům, aby věděli, že to, co se teď děje ve Španělsku, je sebevražda a my s tím nesouhlasíme. A budeme se tomu snažit zabránit i tímto shromážděním,“ prohlásil podle AP aktivista Pablo Méndez.

Účastníci shromáždění na náměstí Plaza de Neptuno v centru Madridu vyzvali k obklíčení či obsazení parlamentní budovy, policie ji proto neprodyšně uzavřela. Do akce bylo nasazeno na 1 300 policistů. Podle policejních údajů se akce účastnilo na 3 000 demonstrantů, podle organizátorů se jich zde sešel dvojnásobek. Pro svoz demostrantů z provincií byly údajně využity autobusy. Demonstrace byla organizována pomocí sociálních sítí a zúčastnilo se jí mnoho mladých lidí. Poté, co se demonstranti snažili dostat přes připravené zátarasy, použili proti nim policisté gumové projektily, slzný plyn a obušky.

Hlasy demonstrantů:

„Protestuji z mnoha důvodů. Především ale proto, že chci, aby tato vláda okamžitě skončila. Chci, aby za krizi platili její tvůrci, a ne obyčejní lidé, jako jsem například já.“

„Chceme parlament osvobodit, protože se politici spřáhli s ekonomickými silami, bankéři a investory a zmocnili se naší demokracie.“

Kabinet má nejnovější balík tvrdých opatření oznámit ve čtvrtek. Chystá se například seškrtat penze, uvalit daně na burzovní transakce a omezit dosavadní daňové úlevy. Proti úsporným opatřením protestovaly desetitisíce Španělů již 15. září. Španělsko se mezi státy EU řadí k těm nejvíce zasaženým finanční krizí.