Jako za cara: Za svatokrádež kriminál

Moskva - Za urážku náboženského cítění věřících budou v Rusku hrozit až tři roky vězení, za zneuctění svatyň až pět let. Návrh zákona, který do ruského práva poprvé od carských dob zase vrací „náboženské“ zločiny, dosud považované za přestupek, byl dnes předložen do sněmovny zástupci všech čtyř parlamentních stran. Tento krok podporují čtyři pětiny Rusů, podle kritiků se světský stát mění v „náboženské ghetto“. Zákon by mohl být přijat ještě do konce roku.

Jde zjevně o reakci na nálady ve společnosti v souvislosti se skandálem kolem punkové kapely Pussy Riot. Minulý měsíc byly nepravomocně odsouzeny ke dvěma letům odnětí svobody tři členky skupiny za „punkovou modlitbu“ proti Vladimiru Putinovi a kléru, kterou před prezidentskými volbami předvedly v moskevském chrámu. Odsouzeny byly za výtržnost, ačkoliv podle obhajoby i řady dalších právníků se dopustily nejvýše přestupku, protože zločiny „svatokrádeže“ a „rouhání“ zmizely z ruského práva spolu s carem v roce 1917. 

Za hanobení víry mají hrozit až tři roky vězení, pokuta do 300 000 rublů (asi 190 000 Kč) a 200 hodin veřejně prospěšných prací, za zneuctění a poničení svatyň až pět let za mřížemi, pokuta půl milionu rublů (asi 310 000 Kč) a až 400 hodin zametání ulic. Znesvěcení náboženských symbolů či literatury může být podle předlohy řešeno i jako přestupek s pokutou od 30 000 do 50 000 rublů (zhruba od 19 000 do 31 000 Kč). Za cara za „svatokrádež“ hrozily až tři roky za mřížemi, za „rouhačství“ až půl roku ve vězení.

Podle politologa Gleba Pavlovského chystaný zákon souvisí nejen s Pussy Riot, ale i se současnou „politickou módou“ zákazů. Předloha pak představuje další krok k demontáži světského státu, protože se z věřících stává „zvláštní kategorie přecitlivělá na urážky“. V Rusku však není ani jedno město, které by obývali výlučně věřící, a náboženství mohou urážet i Puškinovy verše. Advokáti se zase obávají kombinace přísných trestů a „gumových“ formulací; pod urážku náboženského cítění se prý může vejít i výuka Darwinovy evoluční teorie ve školách či minisukně.

Prokremelská mládež vypsala odměnu za dopadení zbylých členek Pussy Riot

Za dopadení zbylých členek punkové skupiny Pussy Riot zaplatí prokremelská mládež z hnutí Naši v přepočtu asi 30 000 korun. O výplatě sumy za vypátrání dvou dalších dívek, které v únoru v kuklách zazpívaly „punkovou modlitbu“, informoval Konstantin Goloskokov z hnutí Naši. Podle nej je prý největší nespravedlností v případu Pussy Riot fakt, že tři z účastnic akce v pravoslavném chrámu byly odsouzeny ke dvěma letům, zatímco dvě trestu unikly. Proto nabízí za dopadení dvou rebelek 50 000 rublů, které jdou z jeho vlastní kapsy.

Dvě nejmenované punkerky přítomné „punkové modlitbě“ utekly před ruskou policií ještě koncem srpna do ciziny. V polovině září dvě maskované členky Pussy Riot oznámily, že hnutí chystá ještě okázalejší akci.