Na Slovensku zmizí billboardy u cest

Bratislava - Od slovenských cest má zmizet reklama. Změnu zákona schvaluje tamní parlament v těchto dnech. Odsunutí billboardů od dálnic i silnic 1., 2. a 3. třídy prosazuje místopředsedkyně Národní rady Renáta Zmajkovičová. Podle ní reklama snižuje bezpečnost provozu a ničí krajinu.

Nejblíž čtvrt kilometru od silnice mají od příštího roku vyrůstat nové billboardy. Do dvou let pak musí od krajnic zmizet i ty, které tam stojí dnes. „Dnes máme víc billboardů než stromů. Chci řešit ten billboardový smog, co je na Slovensku,“ říká Zmajkovičová. Mají navíc zmizet i billboardy od silnic v obcích. 

Slovenský zákon jde tedy výrazně dál než ten, který letos schválil parlament český. Ten omezil jen reklamu u dálnic a silnic prvních tříd a stávající billboardy mají na zmizení hned pět let.

Srovnání českého a slovenského zákona
Zdroj: ČT24

Česká televize oslovila několik billboardových společností - k návrhu zákona se ale odmítly vyjádřit. S Renátou Zmajkovičovou jednají - a ta tvrdí, že se Slovensko nemusí bát arbitráží kvůli zmařeným investicím reklamních firem.  

Nová legislativa se dotkne i měst a vesnic - ty totiž mají z pronájmů pozemků značné příjmy. Raději by tak měly zákon, který by jim pomohl v boji s nepovolenou reklamou.

Už příští rok má slovenský parlament hlasovat o dalším billboardovém zákonu. Ten určí, co venkovní reklama nesmí obsahovat, aby příliš nepoutala pozornost řidičů.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)