Palestina požádá o zvýšení statusu na nečlenský stát OSN

New York - Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás má ve Valném shromáždění OSN požádat o zvýšení statusu palestinských území, z entity má být nečlenský stát. V případě schválení Palestinci získají přístup do mnoha mezinárodních organizací, v nichž by mohli třeba žalovat Izrael. S projevem vystoupí taky izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Přijetí Palestiny za nečlena OSN by mohlo být dalším kontroverzním diplomatickým krokem Mahmúda Abbáse. Samostatný stát tak sice nevznikne, ale status Palestincům otevře vytoužené dveře k mezinárodním institucím, včetně trestního tribunálu, kde by mohli žalovat Izrael. „Ve chvíli, kdy se staneme nečlenským státem, život už nebude stejný. Okupace sice bude pokračovat, zločiny izraelských osadníků neskončí, ale budou mít následky,“ řekl palestinský vyjednavač Saíb Irikát.

Ve Valném shromáždění neplatí právo veta jako v Radě bezpečnosti, ke schválení stačí většina 194 členů. Abbás tvrdí, že má podporu vyjednanou, Palestina tak může získat status, který má zatím jen Vatikán. Riskuje ale ztrátu americké pomoci, která mu v případě jednostranných kroků hrozí. „Budoucnost Izraelců a Palestinců nesmí patřit těm, kteří nechtějí mír. Ti kteří chtějí konflikt a odmítají právo Izraele na existenci, by neměli dostat slovo. Cíl je jasný, bezpečný židovský stát Izrael a nezávislá prosperující Palestina,“ oznámil americký prezident Barack Obama.

Spojené státy si totiž stejně jako Izrael myslí, že samostatná Palestina může vzniknout jen bilaterálním jednáním. Změna statusu může mít i další důsledky. Vyslala by jasné poselství všem separatistickým skupinám, že není třeba snažit se o diplomatické řešení.

Vydáno pod