Řecká stávka bude pokračovat až do zítra, 90 % lidí je proti vládě

Atény - Při včerejší masové demonstraci v centru řecké metropole bylo zatčeno 120 lidí, na dvě desítky policistů utrpěly zranění. Zemi ochromila čtyřiadvacetihodinová generální stávka, vyhlásily ji odbory zaměstnanců státu i soukromých firem. Vadí jim další úsporná opatření vlády. Část lidí plánuje protest protáhnout až do pátku.

Řeckou metropoli zachvátil největší protest za poslední dva roky. Pokojnou demonstraci až 100 tisíců lidí narušilo několik desítek anarchistů. Vzduchem létaly zápalné láhve a kamení, policie odpověděla slzným plynem. Budovu parlamentu obemkly bezpečnostní zátarasy a pět tisíc policistů.

Generální stávka, první od červnového nástupu současného kabinetu, je protestem proti novému kolu vládních škrtů. Vláda nutně potřebuje dalších 31 miliard eur z mezinárodní pomoci, sama musí ušetřit 11,5 miliardy. Chce proto znovu krátit platy a důchody.

Vzduchem létaly zápalné láhve
Zdroj: ISIFA/EPA/PANTELIS SAITAS

Proti vládě je 90 % občanů

„Pokud Samarasova koaliční vláda nedokáže ochranit práva Řeků a přijímá a podepisuje barbarská opatření, která vedou k řeckému holocaustu, tak se musí ozvat hlas lidu,“ řekl předseda Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras. Nové úspory pokládá za nespravedlivé 90 procent populace. Lidé vyrazili do ulic i v Soluni, na Krétě a dalších městech po celé zemi.

Vydáno pod