Jednání znesvářených Súdánů přineslo první pokrok

Addis Abeba - Po čtyřdenním jednacím maratonu v etiopské Addis Abebě se prezidenti Súdánu Umar Bašír a Jižního Súdánu Salva Kiir dohodli na ekonomické spolupráci, což umožní obnovit export ropy přes súdánský přístav na pobřeží Rudého moře. Podle Kiira to rovněž ukončí konflikt mezi oběma státy, nicméně jde pouze o částečnou dohodu, protože několik sporných otázek dořešeno nebylo.

Dokument podepsali ministři obrany obou zemí. Dohoda řeší ekonomické otázky a zřízení demilitarizovaného pásma, ale nezahrnuje klíčová témata, jako je vytyčení hranice a konfliktní hraniční oblast Abyei, na niž vznášejí nárok oba státy. Nárazníková zóna by měla sahat do hloubi deseti kilometrů po obou stranách hranice, nebude ale formálně vytyčena. Z tohoto pásma se mají stáhnout vojáci obou súdánských států.

Obě strany dospěly k dohodě v devíti bodech, ve dvou se jim to nepodařilo. Jde o sporný region Abyei a pohraniční oblasti, na něž vznášejí nárok oba státy. O otázce hranice chtějí oba súdánské státy jednat v dalším kole rozhovorů, jejich datum ale oznámeno nebylo.

Jižní Súdán se oddělil od Súdánu v červenci 2011 na základě výsledků referenda, které ukončilo jeden z nejkrvavějších a nejdelších konfliktů v regionu.