V Polsku zemřel další muž na otravu metanolem

Varšava - V Polsku zemřel v úterý na otravu metanolem dvaapadesátiletý muž, který se podle své rodiny otrávil pančovaným alkoholem z Česka. Jde již o nejméně čtvrtou oběť otrav metanolem v Polsku v poslední době. Slovensko oznámilo, že ani po zmírnění prohibice v Česku prozatím neplánuje uvolnit dovoz a prodej českých lihovin. Slovenští celníci dnes zajistili přes 6600 lahví alkoholu s možná zfalšovanými etiketami české likérky Drak. Lihoviny nyní podrobí analýze.

Muž z Kietrzu z Opolského vojvodství, které sousedí s ČR, upadl podle mluvčího zdejší nemocnice do bezvědomí již v neděli poté, co pozřel alkohol. Rodina zemřelého uvedla, že v jeho pokoji našla tři prázdné láhve od alkoholu, z nichž jedna pocházela z Česka. Toxikologické testy po jeho smrti prokázaly, že alkohol v jeho nápoji byl smíchán s metanolem. Až další testy prokážou, zda otrava souvisela s alkoholem z ČR. Pitva se konala ve středu a její výsledky budou známy do dvou až tří týdnů.

Polsko zakázalo prodej alkoholických nápojů z České republiky kromě piva a vína předminulou neděli. Od té doby úředníci zkontrolovali více než 10 000 obchodů, velkoobchodů a restauračních zařízení.

Testy v laboratoři prošlo téměř sto vzorků alkoholu, metanol v nepovoleném množství nebyl v žádném z nich. Nebezpečně mnoho této látky naopak obsahovala láhev alkoholu, kterou si jistý muž koupil v Česku a kterou přinesl hygienikům k prověření.

Slovensko zatím zákaz dovozu a prodeje českých lihovin neuvolní

Slovensko po zmírnění prohibice v Česku prozatím neplánuje uvolnit dovoz a prodej českých lihovin. Bratislava chce mít nejprve jistotu, že do země nebyl dovezen nekvalitní alkohol, který v ČR způsobil sérii otrav metanolem. Mluvčí ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková také zopakovala dřívější stanovisko, že slovenští importéři by zásoby českých lihovin měli vrátit zpět do ČR nebo nechat zkontrolovat. Zákaz dovozu a distribuce českých lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent zavedlo Slovensko minulý týden v úterý. Ředitel slovenské státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš uvedl, že o dalším postupu budou slovenské úřady jednat příští týden.

Na Slovensku se potvrdila otrava metylalkoholem u čtyř lidí, kteří spolu na rodinné oslavě pili slivovici objednanou přes internet v Česku. Z nemocnice je propustili už minulý týden, trvalé následky podle lékařů zřejmě neutrpí.

Kontroloři na Slovensku dosud nezjistili žádný alkohol s nadměrným obsahem metanolu. Celníci dnes ale oznámili, že na dvou místech v zemi zajistili různé lihoviny, u nichž mají podezření na falšování etiket českého výrobce lihovin Drak. Falešné etikety mohly být až na 6 668 kusech spotřebitelských balení alkoholu. Vzorky lihovin a etikety budou podrobeny rozboru. Etikety Likérky Drak se objevily také na některých obalech s falšovaným alkoholem, který byl už dříve odhalen v Česku.