Novozélandští špioni ilegálně sledovali zakladatele Megauploadu

Wellington - Novozélandská tajná služba nelegálně sledovala zakladatele internetového serveru Megaupload známého jako Kim Dotcom, původním jménem Kim Schmitz. Vyplývá to z dnes zveřejněné oficiální zprávy, na jejímž základě se ihned novozélandský premiér obyvatelům země omluvil.

Sledování může ohrozit snahy Spojených států o vydání Dotcoma do USA, kde má být souzen za internetové pirátství a porušování autorských zákonů.

Dnešní zpráva generálního inspektora tajných služeb, který je oficiálním dozorčím orgánem nad novozélandskými tajnými službami, zjistila, že vládní úřad pro komunikace a bezpečnost GCSB Dotcoma špehoval, a to navzdory zákonu, který sledování novozélandských obyvatel a osob s trvalým pobytem zakazuje. Kim Dotcom získal na Novém Zélandu trvalé povolení k pobytu v roce 2010.

„Je povinností GCBS konat v rámci zákona a je krajně politováníhodné, že v tomto případě jeho činy rámec zákona překročily,“ uvedl v prohlášení novozélandský premiér John Key. Zároveň se omluvil jak Dotcomovi, tak všem Novozélanďanům s tím, že mají právo být pod ochranou zákona, který ovšem v tomto případě selhal.

Američané čekají na rozhodnutí soudu

Nelegální sledování může zasadit další ránu americké žádosti o vydání poté, co už letos v červnu rozhodl novozélandský soud, že příkazy k domovním prohlídkám po zatčení Schmitze a jeho tří spolupracovníků, které vedly k zabavení počítačů a jejich paměťových komponentů a také dalšího movitého majetku, byly nezákonné. USA se proti tomuto rozhodnutí odvolaly a teď se čeká, jako rozhodne vyšší soudní instance.

Německého rodáka Kima Schmitze zatkla v lednu novozélandská policie na žádost Spojených států, a novozélandské tajné služby se do věci s největší pravděpodobností zapojily tím, že monitorovaly Schmitzovu komunikaci mimo jiné s jeho nejbližšími spolupracovníky.

USA usilují o Schmitzovo vydání, protože server Megaupload podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela on-line úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání. Schmitz byl nedlouho po svém zatčení propuštěn do domácího vězení. Termín stání o jeho případném vydání do USA novozélandská justice stanovila na 25. března 2013.