Může Assange k lékaři? Uvidíme….

Londýn - Ekvádor se dnes zeptal britských úřadů, zda spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange může opustit svůj azyl na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby vyhledal lékařskou pomoc. Assange si zvolil ekvádorské velvyslanectví za útočiště před britskou justicí, která jej chce vydat do Švédska ke stíhání za sexuální delikty. Britská policie je odhodlána Assange zatknout, jakmile diplomatickou půdu velvyslanectví opustí.

Assange je podle médií bledý a chraptí, podle ekvádorských úřadů ale žádnou vážnou nemocí netrpí. Co ho konkrétně sužuje, Ekvádor nesdělil.

Assange v červnu utekl na ekvádorskou ambasádu v Londýně, kde pobývá už sto dní. Ekvádor mu 15. srpna udělil politický azyl v naději, že jej uchrání před vydáním do USA. Tam by mohl být souzen kvůli zveřejňování utajovaných dokumentů americké diplomacie.

V newyorském sídle OSN se dnes o prolomení diplomatické slepé uličky pokusili ministři zahraničí Británie a Ekvádoru William Hague a Ricardo Patiño. Patiño se Haguea zeptal, zda by byl Assange zatčen, pokud by mimo půdu ambasády vyhledal lékařskou pomoc. Hague slíbil, že tuto záležitost posoudí a výsledek dá ekvádorské straně na vědomí. Připomněl ale Patiñovi, že podle mezinárodního práva je Londýn povinen deportovat Assange k výslechu do Švédska.