Záhadná střevní infekce zasáhla tisíce německých školáků

Berlín - Přes čtyři tisíce školáků se už na východě Německa nakazilo střevní infekcí. Šíří se od začátku týdne a děti trpí průjmy a zvracením. Podle lékařů nemoc ve většině případů nemá vážnější následky. Hygienici zatím nevědí, co epidemii způsobilo - děti se mohly nakazit jídlem. Nejvíc nemocných je ve spolkových zemích poblíž českých hranic – v Sasku, Durynsku a Braniborsku.

Kvůli vlně onemocnění musela být dokonce uzavřena některá školní a předškolní zařízení. Odborníci mají za to, že infekci mají zřejmě na svědomí noroviry nebo salmonely. Noroviry způsobují záněty žaludku a tenkého střeva, které se rychle šíří. Bakterie rodu salmonela způsobují o něco vážnější salmonelózu.

Děti trpí zvracením a průjmem, u dospělých jde o jednotlivé případy. Nemoc ale podle lékařů většinou probíhá bez vážnějších následků. Hygienici zatím neúspěšně pátrají po příčině, která mohla epidemii způsobit. Nejpravděpodobnější hypotéza prozatím tvrdí, že může jít o nákazu z jídla, protože ve velké části postižených škol provozovala jídelny stejná společnost.