Somálští ozbrojenci ztratili klíčový přístav, boj ale nekončí

Mogadišo - Somálská islamistická milice Šabáb se v noci na dnešek stáhla ze své poslední velké bašty v Somálsku, přístavu Kismayo na jihu země. Zároveň ale pohrozila odvetným útokem. Somálské a keňské síly v pátek zahájily útok na strategickou lokalitu, která pro radikály představovala důležitý zdroj příjmů. Kenští vojáci patří k silám Africké unie, která už pět let v Somálsku s islamisty bojuje.

Šabáb, který má vazby na síť al-Káida, získával peníze vybíráním „daní“ ze zboží dováženého do přístavu v Kismayu a také tudy zásoboval své bojovníky zbraněmi. Konec Šabábu v Somálsku zatím ale podle analytiků nehrozí. Povstalci mají stále pod kontrolou rozsáhlá území v jižním a středním Somálsku a taky podporu mnoha obyvatel. „Změní taktiku a strategii na guerrilovou válku. Převlečou se do civilního oblečení a dál budou mocnou silou ve velké části Somálska,“ soudí Patrick Smith, redaktor magazínu Africa Confidential.

Ztráta města na pobřeží Indického oceánu je pro ozbrojené hnutí nicméně velkou ranou. Boje o Kismayo se připravovaly od začátku září, takže z přístavu uprchly stovky obyvatel. Keňská armáda dobytí města ohlásila již v pátek, milice a místní to ale popírali.

Šajch Ali Mohamud Rage, mluvčí Šabábu:

„O půlnoci jsme stáhli naše bojovníky z Kismaya… Nepřátelé ještě úplně nevkročili do města. Až přijdou do Kismaya, proměníme ho v bitevní pole.“

Šabáb své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007. V jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Mezinárodní jednotky Africké unie a kenští vojáci v minulých více než 18 měsících vypudili radikály z mnoha jejich dosavadních útočišť včetně metropole, která je ale dál dějištěm sporadických útoků.

Somálské milice ztratily přístav Kismayo (zdroj: ČT24)

Poslanci v metropoli nedávno zvolili nového prezidenta a Somálci doufají, že spolu s ním získají po dvou desetiletích fungující vládu. Hlavní výzvou jsou pro nového prezidenta spory mezi somálskými klany, korupce a pirátství. To vše za pokračujících akcí Šabábu. Na nového prezidenta zaútočili atentátníci jen dva dny po jeho zvolení.

Jednotky Africké unie
Zdroj: ČT24