V Aleppu se dál bojuje, USA dají syrské opozici dalších 45 milionů dolarů

Damašek - Boje v syrském Aleppu pokračovaly i dnes, nicméně ve srovnání s minulými dvěma dny už nebyly tak prudké. Ve středu města ale vzplál rozsáhlý požár, který údajně zničil velkou část historických tržišť města. Boje jsou stále hlášeny také z Damašku, páteční střety si vyžádaly životy 120 lidí. Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová po jednání skupiny Přátel Sýrie oznámila, že USA poskytnou syrské opozici dalších 45 milionů dolarů.

Oheň v Aleppu vzplál za silné palby vojáků na obchodní centrum. Jeden ze svědků tvrdil, že se plameny stále šíří a mohou zničit ještě zbývající obchody. Úřady podle něj uzavřely přívody vody, takže oheň není čím hasit. Ve čtvrtek opozice začala hovořit o rozhodující bitvě o Aleppo, boje se pak rozšířily do mnoha čtvrtí, které byly předtím ještě klidné. V damašské čtvrti Kudsajá dnes našli těla osmi mužů, kteří byli zřejmě hromadně zavražděni.

Diplomatické řešení syrské krize není v dohledu. V pátek USA zvýšily pomoc Syřanům o 45 milionů dolarů; na pomoc syrským uprchlíkům dosud poskytly už přes 130 milionů dolarů. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová pomoc oznámila na schůzce zástupců asi 20 zemí sympatizujících s opozicí. Sešli se na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Další spolupráci slíbila i Francie, i když ne v rozsahu, který se čekal. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naopak na půdě OSN znovu obvinil Západ, že syrskou krizi zhoršuje.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí navrhl dvoufázový plán řešení krize. V první fázi by měly země, které se v Ženevě dohodly v červnu na plánu předání politické moci v Sýrii, zaměřit na splnění tohoto plánu. Ve druhé fázi by se pak měla konat v neutrální zemi mimo Blízký východ konference, na niž by byli přizváni zástupci syrské vlády a opozice.

Al-Arabíja: Turečtí piloti sestřelení Syřany byli zajati a zabiti

Piloti turecké stíhačky, kterou sestřelili Syřané letos v červnu nad Středozemním mořem, nezahynuli, ale byli zajati a poté zabiti. Tuto šokující informaci zveřejnil zpravodajský program televize Al-Arabíja, který začal vysílat dokument natočený na základě tajných informací uniklých ze Sýrie. Al-Arabíja tvrdí, že autenticitu získaných materiálů si ověřila a vzhledem k jejich politickému významu se rozhodla jejich obsah zveřejnit prostřednictvím dokumentu. K tajným materiálům se prý dostala syrská opozice.

Podle turecké oficiální verze byla stíhačka sestřelena v mezinárodním vzdušném prostoru, což Damašek popřel. Oba piloti zahynuli, ale ani Turecko ani Sýrie nevysvětlily, jak přišli o život. Turecké ozbrojené síly stručně uvedly, že těla pilotů byla nalezena na dně Středozemního moře, ale nezmínily se o tom, že by se piloti katapultovali.

V jednom vysoce tajném dokumentu zaslaném přímo z úřadu syrského prezidenta Bašára Asada šéfovi syrské speciální jednotky se podle televize uvádí: „Syrské výzvědné vzdušné síly zajaly dva turecké piloty poté, co bylo jejich letadlo sestřeleno v koordinaci s ruskou námořní základnou v Tartusu (syrské město).“ Tento dokument potvrzuje dvě věci: za prvé, že piloti byli po havárii letounu ještě živí, a za druhé, že Rusko má svůj podíl na této tajné misi, dodala Al-Arabíja. V dalším dokumentu zaslaném rovněž z prezidentského paláce a adresovaném všem velitelům jednotek syrské zahraniční rozvědky se prý píše: „Podle informací a směrnic ruského vedení je nutné zlikvidovat oba zadržené turecké piloty přirozenou cestou a jejich těla musejí být vrácena na místo havárie letounu v mezinárodních vodách.“